fallback

Русия разположи балистични ракети в Прибалтика

САЩ и литовското военно министерство изразиха резервите си относно случващото се

11:44 | 17.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското министерство на отбраната потвърди, че разполага балистични ракети с малък обсег в близост до границите с балтийските страни и респективно страните от НАТО.

Ходът не нарушава по никакъв начин международните споразумения,  гласи официално изявление. В него се посочва, че решението не е продиктувано от желание за офанзива, а за защита от евентуална опасност.

Информация за случващото се беше публикувана първо от германския вестник "Билд". Според него Русия е разположила няколко ракети в района на Калининград. Вестникът е поместил и снимки от секретен сателит, които свидетелстват за мобилизирането на 10 руски ракети.

От своя страна Москва заяви, че отдавна е планирала действията и те се извършват вече от няколко месеца.

„Разполагането на ракети Искандер на територията на Западния военен oкръг не нарушава каквито и да било международни споразумения“, заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

Той отказа да даде подробности относно броя на ракетите и къде точно са разположени.

Представители на държавния департамент на САЩ веднага са се свързали със своите руски колеги и са изразили резервите си относно случващото се. Своите притеснения изрази и литовското военно министерство. Страната е започнала консултации със съседите и партньорите си от НАТО, за да обсъдят каква трябва да е реакцията.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
fallback