IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средиземноморските страни губят монопола в производството на зехтин

Страни като Чили и Австралия излизат на преден план като производители на висококачествен зехтин

10:09 | 20.04.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“Можете да направите наистина страхотен зехтин навсякъде“, твърди Дан Флин, експерт по зехтина и директор на Olive Center към Университета на Калифорния, допълвайки, че също така навсякъде може да се прави ужасен зехтин.

Флин е бил в Ню Йорк миналата седмица за второто Международно състезание за най-добър зехтин. В рамките на събитието бяха връчени 19 награди на производители от осем страни.

Оказва се, че Чили, Перу, Словения и Австралия също са сред наградените, редом с добре познатите в бранша средиземноморски страни. А това всъщност не е никаква изненада.

Защо е така? Защото това как се прави самият зехтин е много по-важно от това къде точно се случва целия процес, пише BusinessWeek.

„Най-качествените масла се правят от реколтата от началото или средата на сезона“, твърди Флин. По думите му екстра върджин се прави като ябълков сайдер. Маслините се смачкват и от тях се извлича сок, а свежестта на плода е от решаващо значение за качеството на полученото масло.

Маслините растат добре в същите райони, в които виреят лозя. Много от регионите по света, които правят хубаво вино, в това число Чили и Австралия, произвеждат и висококачествен зехтин.

Едно от все по-разпознаваемите такива места е Калифорния. Няколко от наградените продукти тази година са именно за производители от щата.

Всъщност самият конкурс се ражда благодарение на Къртис Корд, издател на Olive Oil Times, и с подкрепата на Fairway Market, спонсор на събитието, както и на Международния кулинарен център. В инициативата се включват и други ескперти по зехтина. Идеята на Корд е да създаде честно и отворено състезание, където конкуренцията да е лоялна.

За домакин на събитието е избран Ню Йорк, защото градът има неутрална позиция, когато става дума за маслини и зехтин. На тазгодишното издание самият Корд отбеляза, че най-близкият регион до Манхатън, в който се произвежда зехтин, е щатът Джорджия.

Равносметката е, че конкурсът през 2014 г. успя да събере повече от 600 маслинови масла от цял свят. Самите гости пък имаха шанса да научат повече за висококачествения зехтин.

А според Мария Рейес, дистрибутор от Чикаго, когато човек опитва страхотен пресен зехтин, той трудно ще се върне към онези, които са с по-ниско качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Има си хас американец да не каже, че в Калифорния се произведа най-доброто от най-доброто....след това се оказва, че на етикетчетo пише Made in China...За виното и маслините не е верно, защото в Бг се прави прекрасно вино, но маслини не виреятИ накрая, който иска - да си купува американски, бразилски и бимбинистански зехтинАз ще се придържам към Volpaia и Ardoino...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още