“Можете да направите наистина страхотен зехтин навсякъде“, твърди Дан Флин, експерт по зехтина и директор на Olive Center към Университета на Калифорния, допълвайки, че също така навсякъде може да се прави ужасен зехтин.
Флин е бил в Ню Йорк миналата седмица за второто Международно състезание за най-добър зехтин. В рамките на събитието бяха връчени 19 награди на производители от осем страни.
Оказва се, че Чили, Перу, Словения и Австралия също са сред наградените, редом с добре познатите в бранша средиземноморски страни. А това всъщност не е никаква изненада.
Защо е така? Защото това как се прави самият зехтин е много по-важно от това къде точно се случва целия процес, пише BusinessWeek.
„Най-качествените масла се правят от реколтата от началото или средата на сезона“, твърди Флин. По думите му екстра върджин се прави като ябълков сайдер. Маслините се смачкват и от тях се извлича сок, а свежестта на плода е от решаващо значение за качеството на полученото масло.
Маслините растат добре в същите райони, в които виреят лозя. Много от регионите по света, които правят хубаво вино, в това число Чили и Австралия, произвеждат и висококачествен зехтин.
Едно от все по-разпознаваемите такива места е Калифорния. Няколко от наградените продукти тази година са именно за производители от щата.
Всъщност самият конкурс се ражда благодарение на Къртис Корд, издател на Olive Oil Times, и с подкрепата на Fairway Market, спонсор на събитието, както и на Международния кулинарен център. В инициативата се включват и други ескперти по зехтина. Идеята на Корд е да създаде честно и отворено състезание, където конкуренцията да е лоялна.
За домакин на събитието е избран Ню Йорк, защото градът има неутрална позиция, когато става дума за маслини и зехтин. На тазгодишното издание самият Корд отбеляза, че най-близкият регион до Манхатън, в който се произвежда зехтин, е щатът Джорджия.
Равносметката е, че конкурсът през 2014 г. успя да събере повече от 600 маслинови масла от цял свят. Самите гости пък имаха шанса да научат повече за висококачествения зехтин.
А според Мария Рейес, дистрибутор от Чикаго, когато човек опитва страхотен пресен зехтин, той трудно ще се върне към онези, които са с по-ниско качество.


През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Черен ден! Катастрофа взе три жертви край Търговище
Съдът на ЕС опровергава информация за допусната жалба срещу влизането ни в Еврозоната
Ограничават движението на автомобили във Варна през почивните дни заради два мача
Фратрия завърши годината с победа
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
EV стигат точка на необратимост през 2026, Европа и Китай ще се интегрират
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Най-хитовите маникюри за декември
Дългата история на Русия в нарушаването на споразумения
Провериха критични участъци при водосбора на река Струма и река Конска
НА ЖИВО: Теглят жребия за Мондиал 2026
Каква е тайната на дълголетието на Дик Ван Дайк?
преди 11 години Има си хас американец да не каже, че в Калифорния се произведа най-доброто от най-доброто....след това се оказва, че на етикетчетo пише Made in China...За виното и маслините не е верно, защото в Бг се прави прекрасно вино, но маслини не виреятИ накрая, който иска - да си купува американски, бразилски и бимбинистански зехтинАз ще се придържам към Volpaia и Ardoino... отговор Сигнализирай за неуместен коментар