fallback

Има ли връзка между свободния пазар и бедността?

Идеята, че ненамесата в икономиката причинява бедност, е силно неоснователна, посочва Mises Institute

17:23 | 21.06.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Някои католически духовници отново осъдиха поддръжниците на т. нар. лесе-фер капитализъм [бел. ред. – от френското laissez-faire ("да се позволи да е")].

Кардинал Оскар Андрес Родригес Марадиага твърди, че свободната пазарна икономика е "новият идол", който създава неравенство, изолира бедните и че "тази икономика убива". И той не е сам в тезата си. Кардиналът цитира папа Франциск, който в скорошно свое изявление посочи, че тъй като е израснал в Аржентина, има "задълбочени познания за живота на бедните".

Нямам никакво съмнение, че папа Франциск е видял много бедни хора със собствените си очи, пише в анализ за Mises Institute икономистът Дъглас Макензи. Въпреки това нашето разбиране на първопричините за бедността изисква както данни за икономическите условия, така и теоретични познания за икономическите системи. Какво ни казва рационалният анализ на доказателствата за бедността в световен мащаб?

Очевиден факт е, че крайната бедност е изчезналa в най-развитите страни. Държави като САЩ, Великобритания, Швейцария, Япония и останалите най-големи икономики в света са известни предимно със своите свободни пазарни условия. Дори така наречените социални демокрации като Швеция и Германия, разработени в условията на свободен пазар и приели модела на държавата на благоденствието, постигат високи нива на икономическо развитие и индустриализация.

Данните на Световната банка (СБ) показват, че наистина съществува неравенство, но то е между икономиките със свободен пазар и тези, които залагат на връзкарския капитализъм и социализма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 08.09.22 г.
fallback