IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-уязвими държави заради климатичните промени

Затвърждава се схващането, че глобалното затопляне ще попречи на икономическия растеж

14:14 | 17.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама отново вкара темата за изменението на климата в глобалния дневен ред през последния месец, като предложи правителствени заеми за 4 млрд. долара за осъществяването на проекти, които спират или намаляват емисиите на парникови газове, пише CNBC.

Този ход отразява разпространяващото се във Вашингтон, а и в целия свят схващане, че глобалното затопляне ще попречи на икономическия растеж.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) например прогнозира годишните щети от изменението на климата да възлизат на от 1,5 до 4,8% от глобалната икономика до края на века.

Икономическият удар естествено няма да е еднакъв за всички страни. Наводненията, тайфуните, сушата и свлачищата ще имат значително по-тежко влияние върху по-бедните икономики с по-лоша инфраструктура.

Ето и кои са страните, които биха били най-засегнати от изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Това са естествени процеси в природата, но някой иска да вярваме в обратното и да се създаде възможност за изкарване на много пари!Ако наистина може да оправят нещо -да изкарват, защо да не изкарват. Какъв е проблемът! Проблемът всъщност е, че някои хора искат да изкарват пари покрай суматохата без да оправят нищо.Ако някой сложи газова климатична инсталация на обора и започне да разделя метана от въздуха и да го складира в стара цистерна на двора за гориво -защо да не изкарва пари. По-добре да изкарва пари така отколкото да сече безразборно и безотговорно дървета. Имаше една разкошва черница пред блока -кастриха я, кастриха я, докато не я съсякоха до кота нула не мирясаха. Е такива не трябва да изкарват пари ... от мизерията на въздуха и от злочестието на хората, които го дишат.Били естествени процеси -колко естествени да са тези процеси. Кога в София в миналото е имало плътна и непрогледна целодневна мъгла цялата седмица в стил английски криминални романи от 18 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Това са естествени процеси в природата, но някой иска да вярваме в обратното и да се създаде възможност за изкарване на много пари! Май тази възможност вече е създадена и сега само ни се припомния, за да не се отклоняваме от "партийната линия"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още