IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добър или лош е септември за пазарите?

Това е месецът с най-лошо представяне в САЩ, но то идва от годините, в които борсата вече е вървяла надолу, което не е така сега

10:49 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добър или лош е септември за пазарите?

Ако се задават разпродажби на фондовия пазар, то септември може би е подходящо време те да започнат, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

През изминалия век септември е бил категорично най-лошият месец за индекса Dow Jones Industrial Average със средна загуба от 0,8%, което контрастира със средна печалба от 0,8% в останалите 11 месеца.

Това кара някои краткосрочни трейдъри да продават с наближаването на септември или да отлагат инвестирането на кеша, който са натрупали. Тази година безпокойството е особено високо, тъй като не е имало корекция (спад от поне 10%) от три години. Исторически корекция настъпва на всеки около 12 месеца.

По-внимателният поглед обаче показва, че вероятността за спад през септември не е по-голяма, отколкото по-рано през годината или пък през следващите месеци.

Една от причините да не се правят промени в портфейлите, само защото е дошъл септември е, че лошата пазарна репутация на този месец произлиза най-вече от години, в които пазарът вече е бил тръгнал надолу – нещо, което още не се е случило през тази. През последния век, когато Dow е бил на загуба от началото на годината до края на август, то индексът е спадал средно с още с 2,7% през септември, като в 2/3 от времето е бил на минус през месеца.

От друга страна, когато Dow е бил на печалба от началото на годината до края на август, той е прибавял средно по 0,3% през септември, като в половината от случаите е бил на плюс за месеца. Тази година Dow е нагоре с 3% засега. Миналата година индексът се бе повишил през първите осем месеца, след което се покачи с 2,2% през септември.

Друг сигнал, че септември не е предвестник на пазарен срив идва от списъка с „мечите“ пазари в историята, съставен от Ned Davis Research, изследователска фирма от Флорида. Данните показват, че през последните 60 години два пъти повече „мечи“ пазари са започнали през април, отколкото през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още