IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 обсъжда икономическия растеж и данъчните политики

Австралийският финансов министър Джо Хокий очерта амбициозна програма за стимулиране на световния икономически растеж и “затваряне” на данъчните вратички

15:39 | 20.09.14 г.
<p>
	Представители на 20-те най-развити икономики се събраха на среща в Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представители на 20-те най-развити икономики се събраха на среща в Австралия. Снимка: Ройтерс

Има още какво да се желае по отношение на перспективите пред възстановяването на световната икономика заради забавянето на развиващите се пазари и слабото търсене в Европа. Това поставя тези икономики в неравностойно положение спрямо САЩ, коментират източници от групата на Г-20 пред CNBC.

Представителите на 20-те най-развити икономики се събират в Австралия за среща, на която да обсъдят световната икономика.

В понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също изрази безпокойството си от бавното възстановяване и намали прогнозите си за растеж на основните развити икономики за 2014 и 2015 г.

За брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ например ОИСР вече очаква ръст от 2,1% през тази и 3,1% през следващата година. Предишните прогнози бяха за разширяване на икономиката от съответно 2,6% и 3,5%.

Въпреки това, американските официални лица по време на срещата на Г-20 заявиха, че са уверени в основната динамика в икономиката на САЩ, подчертавайки силния пазар на жилища, стабилното потребление и темповете на създаване на нови работни места. Очакванията им са американската икономика да се разшири с 3 на сто през 2014 г. и 2015 г.

Влошени перспективи пред Европа

Участниците в срещата са съгласни, че Европа изостава по отношение на икономическия растеж. Има обаче разделение по въпроса как да се даде стимул на възстановяването. Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя, достигайки най-слабия си растеж от последните пет години през август. Икономическият растеж остана без промяна през второто тримесечие, а безработицата – на изключително високо равнище.

Слабите данни накараха Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвените проценти до нови рекордно ниски нива и обяви специална програма за количествени улеснения. Според представителите на САЩ европейските страни имат набор от инструменти, които могат да използват, за да насърчат търсенето, но ще трябва да приложат строги реформи за стимулиране на растежа в средносрочен план.

Участници в срещата изразиха загриженост и за икономиката на Япония, след като през второто тримесечие БВП се сви със 7,1% на годишна база заради влиянието на данъка върху потреблението. Повечето са съгласни, че решението на Централната банка на Япония да продължи със стимулите вероятно зависи от данните за третото тримесечие.

Някои страни вече са организирали работни групи, които обмислят мерки за подобряване на конкуренцията, труда, търговията и заетостта и преодоляване на икономическия застой. Всички страни-членки остават ангажирани с програмата за растеж и ще поддържат своите усилия.

Германия обаче не е съгласна с призивите на САЩ за повече правителствени стимули. Според Берлин нивото на дълга в повечето европейски държави е твърде високо, за да се даде възможност за увеличаване на разходите в такъв мащаб.

Ще промени ли Г-20 съдбата на световната икономика?

При откриването на срещата австралийският финансов министър Джо Хокий очерта амбициозна програма за стимулиране на световния икономически растеж и “затваряне” на данъчните вратички за международните корпорации.

Данъчните политики на световни компании като Google Inc, Apple Inc и Amazon.com Inc, се превърнаха в гореща политическа тема, след като редица медии публикуваха детайлни разследвания как фирмите намаляват сметките си за данъци.

ОИСР представи серия от мерки, които, ако бъдат приложени от страна на членовете на организацията, ще прекратят най-често ползваните от концерните практики.

“Имаме възможност да променим съдбата на световната икономика", коментира той. Хокий стартира през февруари кампания, която цели да добави 2 процентни пункта към световния растеж до 2018 г. като част от председателството на Австралия на Г-20.

Перспективите за растеж се влошават и от геополитическата обстановка – конфликтите между Русия и Украйна и в Близкия Изток.

Валутите - отново в центъра на вниманието

Валутната координация между икономиките вероятно ще бъде отразена в утрешното комюнике от заседанието, като продължение от ангажиментите, които страните поеха през миналата година, допълва Bloomberg. Различията в паричната политика  поставят рискове пред световните финансови пазари, както и нестабилните чуждестранни капиталови потоци, които също биха могли да имат влияние върху валутните курсове, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още