fallback

Руските банки проучват възможностите за ислямско финансиране

Кредиторите очакват да имат спешна необходимост от средства, когато пълният ефект от международните санкции започне да се усеща

09:45 | 30.12.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските кредитори увеличават усилията за привличане на ислямско финансиране на фона на международните санкции и спада в цените на петрола, които изпращат най-големият износител на енергийни суровини в света по пътя на рецесията.

Руската държавна банка за развитие "Внешекономбанк" търси съвет от кредитори в Близкия изток за това как да пласира своите първи ислямски облигации, съобщи РИА "Новости". Като основна причина за това се разглежда рекордният спад на рублата по-рано този месец.

"Банките и търговските предприятия искат да знаят как работи (ислямското финансиране – бел. ред.) и как те могат да влязат в този пазар", посочи председателят на руското бизнес представителство в Дубай Игор Егоров. "Те виждат спешна необходимост в рамките на следващите една-две години, когато гладът за финансиране ще бъде много по-остър, тъй като в момента ние все още не виждаме пълния ефект на санкциите", добави той.

Прибягването до ислямско финансиране ще маркира значителна промяна на курса на Русия. През 2011 г. тогавашният първи заместник-председател на централната банка Алексей Улюкаев и настоящ министър на икономиката заяви, че финансовата индустрия не е от "основно, средно или дори висше значение", припомня Bloomberg.

Сега обаче Руската централна банка (РЦБ) обмисля набиране на ислямско финансиране след многобройните заявки от страна на кредиторите, каза на 26 ноември гуверньорът Елвира Набиулина.

Руската икономика вероятно ще се свие през следващата година според проучване сред икономисти, проведено от Bloomberg. Рублата поевтиня с почти 40% през 2014 г., след като брентът отбеляза най-големия си спад през последните близо шест години.

Значителното отстъпление на рублата накара РЦБ да увеличи основния си лихвен процент с 6,5 процентни пункта до 17 на сто на 16 декември. Това означава, че ислямските банки могат да предложат по-изгодно финансиране спрямо конвенционалното според Асоциацията на руските банки.

"Има стратегическа възможност за ислямските финанси да се развиват в Русия, като се има предвид лихвата от 17 на сто", изтъкна Сергей Григорян, ръководител на анализационното звено на Асоциацията на руските банки. "Пазарът принуди централната банка да погледне по-отблизо към настоящата ситуация", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
fallback