fallback

Виена отново е градът с най-високо качество на живот, София е 115-та

В топ 10 на класацията на Mercer преобладават европейски градове

21:03 | 04.03.15 г. 26

Столицата на Австрия Виена отново е обявена за града с най-високо качество на живот в света, сочи класацията на консултантската компания Mercer за 2015 година.

София е на 115-то място в класацията, която обхваща общо 230 града.

Първите пет позиции остават непроменени спрямо миналата година: на второ място е Цюрих в Швейцария, следван от Окланд в Нова Зеландия, Мюнхен в Германия и Ванкувър в Канада.

Топ 10 се допълва от германските градове Дюселдорф и Франкфурт, Женева в Швейцария, Копенхаген в Дания и Сидни в Австралия.

От страните в Централна и Източна Европа най-добре се представя Прага - на 68-мо място, както и Будапеща и Любляна, които са класирани заедно на 75-то място. Румънската столица Букурещ заема 110-то място.

Най-зле класираните градове в региона са Киев – 175-то място, Тирана – 180-то  и Минск – 189-то.

В дъното на световната класация е иракската столица Багдад.

Проучването има за цел да помогне на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина. Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
fallback