IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природните бедствия нанасят щети за 300 млрд. долара годишно

Тече среща на ООН за намаляване на риска от бедствия

14:16 | 14.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бан Ки-мун. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бан Ки-мун. Снимка: архив Ройтерс

Природните бедствия нанасят на страните по света щети за 300 млрд. долара годишно, разкри генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Ако всяка година се отделят по 6 млрд. долара за развитие и поддръжка на програми за предотвратяване на рисковете от бедствия, това би помогнало за понижаване на щетите до 360 млрд. долара за целия период до 2030 г., обяви Бан Ки-мун.

През следващите четири години правителството на Япония ще отдели 4 млрд. долара за минимизиране на последствията от природни бедствия в света, включително за развитие и изграждане на инфраструктура. Това обяви лично на срещата японският премиер Шиндзо Абе.

Страната планира през следващите четири години да обучи 40 хил. специалисти в предотвратяването на природни бедствия, уточни той и благодари на международната общност за подкрепата в борбата с последствията от трагедията в Япония на 11-и март 2011 г. Тогава страната пострада от земетресение с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер. То причини цунами с височина на вълните до 40 метра. Трагедията доведе до разрушаването на 40 хил. постройки, унищожаването на цели квартали и населени места.

Случилото се предизвика и авария в АЕЦ “Фукушима”, където започна отделяне на радиация. Земетресението взе почти 19 хил. жертви.

Третата световна конференция на ООН, на която се обсъжда предотвратяването на бедствия, предизвикани от климатичните промени, събра на едно място световни политици и общественици в североизточния японски град Сендай. Конференцията ще продължи до 18-и март и се провежда в момент, в който тропическият циклон Пам преминава над архипелага Вануату в южната част на Тихия океан, придружен от силни ветрове, проливен дъжд и огромни вълни в океана.

Досега е потвърдено, че бедствието е взело осем жертви и има над 20 ранени.

По време на откриването на събитието Бан Ки-мун заяви, че намаляването на рисковете от природни бедствия е първостепенна задача в борбата с ефекта от климатичните проблеми.

От своя страна френският министър на външните работи Лоран Фабиюс изтъкна, че две трети от природните бедствия се дължат на климатичните промени. Той заяви, че най-уязвими са 70 страни, изложени на екстремни стихии като тайфуни, пори, пясъчни или снежни бури. Според него най-засегнати са най-бедните страни, тъй като не разполагат с необходимите средства да противодействат. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Тия "климатични" промени са много "печеливши" за някои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още