IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран притиска САЩ с Китай

Представители на Техеран са на посещение в Китай, за да търсят възможности за допълнителен износ на петрол

10:27 | 10.04.15 г.
Иран притиска САЩ с Китай

Представители на Иран са на посещение в Пекин тази седмица, за да търсят възможности за допълнителни продажби на петрол, съобщава CNBC.

Техеран се опитва да намали уязвимостта си на фона на западните санкции и натиска на САЩ да подпише ядреното споразумение в замяна на вдигането на ограниченията пред износа на петрол от страната.

Иран и т.нар. държави P5+1 – постоянните членки на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) и Германия, договориха през миналата седмица рамката на бъдещото споразумение за прекратяване на ядрената програма на близкоизточната страна.

Санкциите срещу Иран бяха въведени през 2011 г. заради опасенията, че програмата за обогатяване на уран в страната цели създаването на ядрено оръжие. Мерките засегнаха енергийния сектор на страната – един от най-важните сектори на икономиката. Така се ограничи износа и се предотвратиха серия големи инвестиции.

В резултат на санкциите износът на ирански петрол се сви с 1 млн. барела дневно през 2012 г. в сравнение с 2011 г., сочат данните на американската Агенция за енергийна информация.

Според анализатори Техеран полага основите на евентуално увеличаване на продажбите на петрол на Китай след вдигането на санкциите. В исторически план страната е третият най-голям износител за Китай, но през 2012 г. Пекин значително сви вноса на черно злато от страната заради дипломатическите си отношения със САЩ и Европа. През 2014 г. обаче Китай започна да увеличава постепенно вноса на петрол от Иран.

Китай е вторият най-голям потребител на петрол в света след САЩ, като е двигател на една трета от ръста на глобалното потребление на суровината. Не е ясно дали Иран ще гледа повече на изток или на запад при евентуално прекратяване на санкциите, но износът към Китай е начин за диверсифициране на пазарите, тъй като страната не иска изцяло да зависи от Америка и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още