fallback

Кубинците за първи път могат да гласуват за противници на режима на братята Кастро

На днешния вот за общински съвети се явяват двама опозиционни кандидати

09:38 | 19.04.15 г. 3

Кубинците, които гласуват за общински съвети днес, ще могат за първи път да гласуват за двама противници на режима на братята Кастро, предаде Франс прес.

Общо кандидатите са над 27 000. В Куба има 168 общински съвета с общо 12 589 членове. Те ще бъде избрани с вдигане на ръка на срещи на кварталите.

65-годишният Идебрандо Чавиано, адвокат и журналист на свободна практика, и 26-годишният специалист по информационни технологии Юниел Лопес, са кандидати в Хавана.

Лопес е активист на незаконната в Куба партия "Демократична и независима Куба". Той изрази съжаление, че от деня на кандидатурата му, властите не са спрели да агитират срещу него. И двамата кандидати подложиха на критики използването на термина "контрареволюционери", с който ги описват в биографиите им, изложени от властите в избирателните центрове. Според тях това е маневра, целяща да разубеди гласоподавателите да гласуват за тях.

Гласуването в Куба не е задължително, но поддръжниците на режима обикалят от врата на врата, за да призоват хората да отидат да гласуват, а държавните медии ги призовават да отидат пред урните. Властта твърди, че избирателната система е "най-демократичната и прозрачна". Незаконната опозиция обаче заявява, че макар властите да не предлагат кандидати, с влиянието си и броя на поддръжниците си тя се подсигурява, че никой опозиционен кандидат няма да бъде избран.

Право на глас в Куба имат над 8 милиона души при население от общо 11,1 милиона.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
fallback