fallback

Канада осъди глобални тютюневи фирми за 12,5 млрд. долара

След 17-годишен спор клонове на British American Tobacco, Philip Morris и Japan Tobacco дължат неустойки за причинени вреди върху здравето на милиони канадци

15:35 | 02.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След 17-годишна съдебна битка канадски съд осъди големите тютюнопроизводители British American Tobacco PLC, Philip Morris International Inc. и Japan Tobacco Inc. да платят 15,6 млрд. канадски долара (12,5 млрд. долара) за причинени вреди на пушачите в провинция Квебек, предава Wall Street Journal. Според изданието това е поредният случай, който причинява главоболия на глобалната тютюнева индустрия.

Повече от милион квебекчани, измежду които пристрастени пушачи и такива, които са се разболели от тютюнопушене, бяха защитавани от адвокати, които твърдят, че тютюневите компании трябва да понесат отговорност за това, че продават вредни продукти и прикриват вредното въздействие от тютюнопушенето върху здравето.

Поделението на British American Tobacco в Канада - Imperial Tobacco Canada, бе осъдено да плати 10,4 млрд. канадски долара. Поделенията на Philip Morris и Japan Tobacco, съответно - Rothman’s Benson & Hedges и JTI-Macdonald Ltd., също бяха осъдени да платят неустойки. Делото датира от 1998 г. и бе разгледано в съда през 2012 г.

Съдът е разпоредил компаниите да платят първоначално компенсации за поне 1,13 млрд. канадски долара до 60 дни независимо от това дали ще обжалват решението. Делът на Imperial Tobacco Canada в глобата е 743 000 канадски долара.

В своя защита фирмите твърдят, че от десетилетия канадските пушачи са наясно с рисковете за здравето, които поражда тютюнопушенето, а не са запознати с това единствено от предупрежденията за вредите върху здравето, поставяни на цигарените кутии и опаковки.

Но според обвинителите компаниите не са предупредили подобаващо своите клиенти относно рисковете и не са успели да изпълнят основното си задължение да не причиняват вреди на други лица, смята Върховният съд на Квебек в Монреал.

British American Tobacco ще обжалва, а Philip Morris и Japan Tobacco не са били открити за коментар.

Според анализатори тютюневите компании имат солиден опит с подобни дела, особено в САЩ, като това в Канада не е по-различно. Анализаторите на Citi, цитирани от WSJ, очакват, че компаниите ще обжалват успешно, но процесът ще отнеме няколко години.

През февруари трите най-големи американски тютюневи компании Altria Group Inc., Reynolds American Inc. и Lorillard Inc., се съгласиха да платят общо 100 млн. долара, за да удовлетворят стотици съдебни искове, заведени във Флорида, след дело, датиращо от 1994 г., по обвинения в нанасяне на вреди върху здравето на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
fallback