fallback

Г7 се споразумя за премахване употребата на изкопаеми горива

Лидерите на страните подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70 на сто до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г.

20:15 | 08.06.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Политическите лидери на групата на седемте водещи индустриални сили в света се споразумяха за постепенното премахване на употребата на изкопаеми горива през този век – ход, приветстван като историческо решение в борбата срещу изменението на климата, съобщава Financial Times.

Г7, чиято среща се състоя в Мюнхен, се обедини около мнението, че са необходими “сериозни съкращения на глобалните емисии на парникови газове и декарбонизация на световната икономика”.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада и Италия подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70 на сто до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че съкращенията ще трябва да бъдат в горния край на тази цел, тъй като по думите и "40 на сто очевидно не е достатъчно".

Г7 потвърди и ангажимента си да мобилизира 100 милиарда долара годишно от публични и частни източници до 2020 г. в помощ на бедните нации за справяне с климатичните промени.

Меркел призова държавите извън групата и особено Китай също да допринесат за постигането на екологичните цели.

Според екоактивисти решенията ще стимулират преговорите между 200 държави по света по финализирането на глобалното споразумение за климата в Париж през декември.

Изданието припомня, че световните лидери се споразумяха преди почти пет години, че емисиите на парникови газове следва да бъде достатъчно намалени, за да се предотврати покачване на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха. Температурата вече се е повишила с почти 1 градус.

Въпреки че този ангажимент означава рязко намаляване на добивите и замърсяването от въглища, нефт и газ през следващите десетилетия, лидерите не са склонни да се ангажират с конкретни срокове за такива съкращения.

Изгарянето на изкопаемите горива в атмосферата – един от основните източници на парникови газове в атмосферата, увеличават глобалните температури до потенциално опасни нива, предупреждават учени.

Днешното решение е своеобразна победа за Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, които настояваха за споразумение за намаляване на емисиите. Въпреки че двамата постигнаха целта си, не е ясно как точно този ангажимент ще бъде изпълнен. Експерти смятат, че Г7 ще има проблем и с финансовия си ангажимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
fallback