IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кюрдите търсят посредничеството на САЩ в конфликта с Турция

Ако Вашингтон стане гарант на мирно споразумение, Кюрдската работническа партия би приела спиране на огъня

21:39 | 17.08.15 г. 1
Кюрдите търсят посредничеството на САЩ в конфликта с Турция

Кюрдите водят неофициални разговори с Вашингтон САЩ да станат посредник в наскоро възобновения конфликт между Кюрдската работническа партия и Турция. Това съобщава в интервю за британския в. Telegraph един от лидерите на партията Джемил Байък.

Байък отказва да разкрие кои са посредниците в преговорите. Налага се обаче Кюрдската работническа партия на ползва такива, тъй като САЩ също я определят като терористична организация.

От изказването на Байък става ясно, че кюрдите отхвърлят идеята едностранно спиране на огъня в наскоро възобновения конфликт с Анкара.

Кюрдите подчертават, че биха приели спиране на огъня, само ако САЩ станат гарант за примирието.

''Разменят се съобщения, срещаме се, пишат се писма и е възможно да се задълбочат отношенията ни'', казва той. ''Аз призовах САЩ да станат медиатори в ситуацията между нас и Турция и ако те ни станат гарант, ние бихме приели", посочва лидерът на организацията.

Възобновените бойни действия между Турция и Кюрдската работническа партия, които водят с променлив успех борба от около 30 години, още повече затрудняват водената от САЩ коалиция, бореща се с “Ислямска Държава” в Сирия и Ирак, но също така и отварят нови проблеми за действие на САЩ.

Членството на Турция в НАТО донякъде обяснява защо и САЩ, и европейските държави, побързаха да обявят Кюрдската работническа партия за терористична организация. Кюрдите обаче се бият срещу ислямистите редом с коалиционните сили и в Ирак, и в Сирия.

Кюрдите показват и на двата фронта, че са едни от най-надеждните сухопътни бойци сред коалиционните сили. В Сирия техните части са въвлечени във въздушните удари на САЩ, най-вече в защитата на град Кобане.

Работническата партия на Кюрдистан първоначално е създадена в духа на марксизма. Днес обаче те твърдят, че се борят за демокрация, свобода и права на жените в Близкия изток, а военните им бригади, съставени само от жени, са едни от най-страховитите за “Ислямска държава”.

И докато кюрдите дават отпор на “Ислямска държава”, Анкара, под предлог че се бори с екстремистите, атакува все повече цели на Кюрдската работническа партия. Всъщност от САЩ подкрепиха въздушните удари с довода, че Анкара ''има право да се защити срещу терористите'', но дори във Вашингтон са изненадани от бързината, с която Турция реагира.

Кюрдите обаче предупреждават, че ако Америка продължи да подкрепя политиката на Турция, е твърде възможно да ги загуби като партньор на фронта срещу ислямистите. ''А ако Америка загуби кюрдите, ще им е много, много трудно да победят Ислямска държава'', завършва лидерът на партията.

Още новини от региона четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 8 години
Защото Ердоган води османска политика от гръцки тип. Последните няколко века показват, че това води само до войни. Да не вземе само да се разцепи и Турция, защото тогава ще ни дойда ислямисти по-близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още