IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъците в югоизточната част на Турция се ожесточават

Засилват се опасенията, че боевете ще стават още по-тежки заради приближаващите избори

10:19 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите демонстранти в региона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите демонстранти в региона. Снимка: Ройтерс

Сблъсъците между турските правителствени сили и кюрдските бойци в югоизточните райони на страната продължават. В неделя властите отново наложиха полицейски час в граничния град Джизре само ден, след като го отмениха, и след осемдневна операция за противодействие на бойците от Кюрдската работническа партия, съобщава ВВС.

Полицейски час е въведен в още няколко района около югоизточния град Силван и в регионалния център Диарбекир. Полицията използва и сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне групи от кюрдски младежи в други населени места.

Трима турски полицаи загинаха в неделя при две отделни нападения на бунтовници в югоизточната част на страната. Кола бомба уби двама офицери близо до Шърнак, а друг загина при ракетно нападение в град Силван. Източници от турските сили за сигурност съобщават, че край Шърнак са убити поне петима от отговорните за атентата.

В Джизре има и цивилни жертви. На снимки от града, правени в неделя, се виждат няколко погребални шествия. Според различни данни по времето на т.нар. от правителството антитерористична операция са загинали 21 жители на града. Някои от тях са били застреляни заради нарушаване на въведения вечерен час, а други са починали заради здравословни проблеми, тъй като медицинската помощ не функционира нормално през последните десетина дни.

Насилието в Турция се разраства, след като примирието между правителството и Кюрдската работническа партия беше отменено през юли.

В телевизионен коментар лидерът на прокюрдската Народна демократична партия Селяхаттин Демирташ призова за връщане към мирните преговори. "Призоваваме всички страни да вземат под внимание обществените очаквания", каза той.

Критиците на турския президент Реджеп Тайип Ердоган го обвиняват в подновяване на насилието с цел ограничаване подкрепата за Народната демократична партия на Демирташ, която успя да влезе в парламента на последните избори и отне мнозинството на управляващата партия.

Правителството отрича обвиненията. Засилват се обаче опасенията, че сблъсъците ще стават още по-ожесточени заради предстоящите избори през ноември, а надеждите за сключването на ново примирие избледняват.

Войната в Сирия промени баланса на силите в полза на кюрдите – промяна, която има своите последствия и в границите на Турция, отбелязва Wall Street Journal. Сирийските кюрдски милиции, които са свързани с Кюрдската работническа партия, са важен съюзник на водената от САЩ международна коалиция, която осъществява въздушни удари срещу цели на “Ислямска държава”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още