IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Водата е бизнес в Близкия изток

Подземните и повърхностните води в региона намаляват заради ръста на населението и климатичните изменения

21:49 | 17.09.15 г. 1
Графика на деня: Водата е бизнес в Близкия изток

Водата е сред най-ценните ресурси на планетата, но бизнесът сякаш често подценява значението й. Напоследък обаче все повече компании започват да осъзнават истинската стойност на водата отвъд паричната. В един свят, който е все по-жаден, водата означава бизнес, пише Arabian Gazette.

В периода между 2011 и 2014 г. бизнесът е похарчил над 84 млрд. долара в глобален мащаб, за да подобри управлението на водните ресурси. Много компании включват политиките за пестене на вода в бизнес стратегиите си. Фирми, които вече са го направили, отчитат до 40% намаление на разходите в резултат на това.

Много държави в Близкия изток, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са изправени пред истински предизвикателства с водата. В тези сухи райони подземните и повърхностните води намаляват заради ръста на населението и климатичните изменения.

Проблемът с потреблението на вода се усложнява от разрастващата се индустрия в Близкия изток. Според проучване на IHS секторът на отбраната, химическата промишленост, производството на автомобили и енергийният сектор са сред най-бързо растящите в ОАЕ и Саудитска Арабия. Очаква се общите разходи за отбрана в Близкия изток и Северна Африка да достигнат 920 млрд. долара през следващото десетилетие, а в енергийния сектор да бъдат инвестирани около 350 млрд. долара. Допълнителните инвестиции са важни за икономиката, но ще окажат засилен натиск върху водните ресурси в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Ми отговора е много *** планетата не трябва да се пренаселва или много хора ще страдат от липса на ресурси просто планетата няма да има за всички и тогава неминуемо ще има и войни. Решеието е тия аборигени араби индийци и всякаква друга *** която ражда като за последно да имат по едно дете. Както се пееше в една песничка нямали пари пък се въдят кат мухи :D. В случея е даже още по страшен в близкия изток нито вода нито акъл :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още