fallback

Русия е обстрелвала цели в Сирия с крилати ракети

Четири военни кораба, разположени в Каспийско море, са поразили 11 цели на "Ислямска държава", съобщи руският военен министър

18:10 | 07.10.15 г. 45

Русия обяви, че е обстрелвала с ракети цели на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщава ВВС.

Поразени са 11 цели на радикалната организация без цивилни жертви, обясни министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Четири руски военни кораба, разположени в Каспийско море, са изстреляли 26 крилати ракети, допълни Шойгу. От началото на въздушната операция в Сирия са поразени 112 цели, информира още той.

Междувременно сирийското правителство обяви, че сухопътните сили на президента Башар Асад са предприели атака под прикритието на руските бойни самолети. Сирийската обсерватория за човешките права съобщава за най-интензивните боеве от месеци насам в провинциите Хама и Идлиб. Сблъсъците последваха вълната от руски въздушни атаки в същите райони.

Това е и първата координирана руско-сирийска кампания по земя и въздух, откакто Москва обяви, че започва въздушната си операция в близкоизточната държава.

Кремъл твърди, че се цели във „всички терористи“ на територията на Сирия, въпреки че противниците на руския президент Владимир Путин изнесоха информация, че повечето от атаките са ударили цивилни в контролирани от опозицията на Башар Асад региони.

Решението на Русия да атакува цели на „Ислямска държава“ в Сирия от кораби, разположени в Каспийско море, представлява нов неочакван обрат на нарастващата намеса на Москва в конфликта в Близкия изток.

Още не е ясно защо са избрани точно такива оръжия, тъй като крилатите ракети трябва да прелетят над територията на Иран и Ирак, за да достигнат до Сирия, отбелязва медията. Те обаче са любимото оръжие на САЩ при операции в чужбина, затова и може да има елемент на демонстрация, че Русия разполага с пълния военен арсенал на всяка друга "суперсила".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
fallback