fallback

Столтенберг: НАТО е готова да разгърне силите си в Турция

Турският министър на отбраната Веджджи Гьонюл е настоял за по-силно присъствие на НАТО

23:01 | 08.10.15 г. 7

НАТО е готова да разгърне силите си в Турция, ако е необходимо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на фона на възникналото напрежение с Русия заради интервенцията й в Сирия, предаде DPA.

"Турция е много силен и способен съюзник, но НАТО, разбира се, е винаги готова да надгражда и подкрепя", заяви Столтенберг. "Ние сме в постоянен диалог с Турция, проверявайки... дали има нужда да се направи още".

По думите му НАТО е подсилила способността си да подкрепя и помага на всички съюзници, включвайки и тези, които са “наистина близо до насилието”, какъвто е случаят с Турция.

Изявлението Столтенберг направи след като министрите на отбраната на НАТО обсъдиха днес продължаващия вече четири години конфликт в Сирия. Миналата седмица конфликтът навлезе в нова фаза, когато започнаха руските въздушни удари.

Стигна се до допълнителна ескалация на напрежението, след като руски бойни самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на Турция през уикенда. Представители на НАТО твърдят, че нарушенията не изглеждат случайни.

По време на министерската среща турският министър на отбраната Веджджи Гьонюл е настоял за по-силно присъствие на НАТО и за засилване на капацитета за въздушна отбрана. Той не е поискал намеса от силите за реагиране при кризи на алианса, посочват източници на агенцията, пожелали анонимност.

Гьонюл не отговори на въпросите дали министрите са обсъдили възможността за изпращане на сухопътни сили в Турция, заявявайки: "НАТО е готова да защити и предпази всичките си съюзници срещу евентуална заплаха и това, естествено, е валидно и за Турция".

От своя страна Германия потвърди, че планира да изтегли ракетните си батареи Patriot, разположени в страната. Според Ройтерс същото се предвижда да направят и САЩ.

Германия, САЩ и Холандия се включиха с по две батареи Patriot в усилията за защита на турската граница през януари 2013 г., след като Анкара поиска от партньорите си от НАТО помощ, за да защити границата при евентуална заплаха от съседна Сирия.

По-рано тази година Холандия прекрати мисията си, но на мястото на нейните ракети в южния турски окръг Адана бе разположен испански ракетен комплекс.

По думите на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър Испания е готова да запази своята батарея. Страните от НАТО обсъждат възможностите за заменяне на комплексите Patriot в Турция на САЩ и Германия, които предстои да бъдат изтеглени в края на тази година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
fallback