IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер: Русия може да се върне към Г-7

Това може да се случи, само ако кризата в Украйна бъде разрешена, смята германският външен министър

11:29 | 22.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Групата на най-развитите икономически страни Г-7 може да се върне към формата Г-8, който включва и Русия. Това може да се случи, ако кризата в Украйна бъде разрешена, а Русия продължи да си сътрудничи със Запада за решаването на конфликта в Сирия, смята германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

"Ако и занапред преодоляваме препятствията в решаването на конфликта в Украйна и ако Русия продължи да работи заедно с нас над решаването на конфликта в Сирия, Западът няма да може и няма да бъде заинтересован от изключването на Русия от редовните дискусии между основни западни страни", коментира още той. 

Припомняме, че Русия не влиза в неформалния клуб Г-7 от март 2014 г. В групата на икономически най-развитите страни влизат Великобритания, Канада, Германия, Италия, САЩ, Франция и Япония. Целта на Г-7 е да търси решения на глобалните политически и социални проблеми.

Причината Г-8 да се превърне в Г-7 се оказа украинската криза, както и влошаването на отношенията между Запада и Москва.

Лидерите на западните страни са се срещнали в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Анталия на 15 и 16 ноември. Тогава те са се споразумели да удължат с шест месеца санкциите срещу Русия.

Пожелал анонимност европейски дипломат твърди, че решението е било взето въпреки призивите за по-тясно сътрудничество в борбата срещу “Ислямска държава”.

В кратка среща към края на срещата на Г-20 са участвали президентът на САЩ Барак Обама, германската канцлерка Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, италианският му колега Матео Ренци и френският външен министър Лоран Фабиюс, представляващ на срещата президента Франсоа Оланд.

Те са решили, че е важно да се продължи оказвания натиск върху Русия, преди провеждането на изборите в Източна Украйна. Дипломатът твърди, че картата със санкциите е единственият шанс на Запада да получи това, което иска.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Бития -бит , е.бания -е.бан ...ако западът мисли че санкциите ще доведат до разрешаването на кризата , след година ще ходят на крака в Москва с предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ааа и виж в Google Maps вече има нарисувана граница даже там на Крим с Укрия и мене ме учуди, но явно Империята се примирила с тоя факт и са теглили чертата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
"независимата държава" ако не върне 3 милиярда аз ако съм на руския ше им прекроя границите до Киев ..... може и Одесата да добавим като гарнитура .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ако ги върнат да не скочиш от Аспарухов мост без бънджи ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 22
StraightForward
преди 8 години
ХАХАХАХАХА МОЖЕ И ДА МОЖЕ, АМА СЛЕД КАТО ВЪРНЕ КРИМ, НА НЕЗАВИСИМАТА ДЪРЖАВА ОТ КОЯТО ГО ОКУПИРА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И ТО ПО СУПЕР СМЕШЕН И ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИЧЕН НАЧИН .. НАЛИ ТАКА БОЛНИ *** ????!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още