IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанската криза в Иракски Кюрдистан се засилва

Ако не бъдат предприети действия, голяма част от 1,8 млн. бежанци ще се насочат към Европа, твърди ВКБООН

10:14 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Дори само от чисто финансова перспектива Европа трябва да се погрижи за бежанската криза, която обхваща Иракски Кюрдистан, твърди ООН.

„Няма по-добър начин да го кажем“, коментира Фредерик Кюси, цитиран от Bloomberg. “За съжаление грижата за хората тук е много по-евтина от грижата за хората в Европа“.

Кюси е старши полеви координатор към Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), който помага за управлението на малък бежански лагер в покрайнините на местната столица Ербил.

Грижата за един бежанец тук възлиза едва на 1500 долара годишно, казва Кюси, докато в същия момент децата играят в плитка мръсна канавка зад него. В Европа  сумата е „10 пъти по-висока“, казва той. 

Но финансирането на лагери като този пресъхва. Кюрдското регионално правителство е затруднено от икономическа криза, подхранвана от неразбирателство с Багдад по отношение на приходите от петрол и ниската цена на суровия петрол.

На фона на тази ситуация даренията от чуждите правителства не могат да задоволят нуждите. Според оценките в момента има 1,8 млн. бежанци, живеещи в Иракски Кюрдистан – регион с население от около 5,2 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още