IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия обмисля приватизация на част от дяловете си в държавни фирми

Монархията търси начини да увеличи приходите и да се справи със срива в цените на петрола

14:53 | 21.12.15 г.
<p>
	Принц Мохамад бин Салман ал Сауд (в средата), който оглавява&nbsp;Съвета по въпросите на икономиката и развитието. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Принц Мохамад бин Салман ал Сауд (в средата), който оглавява Съвета по въпросите на икономиката и развитието. Снимка: Архив Ройтерс

Режимът в Саудитска Арабия планира да приватизира част от дяловете си в държавни предприятия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама източници, запознати с плановете. Монархията, която е де факто лидерът на ОПЕК, търси начини да увеличи приходите и да се справи със срива в цените на петрола.

Властите може да продадат дялове в пристанища, летища, жп компании, и компании за комунални услуги. Държавни болници също може да бъдат приватизирани като част от намеренията на принц Мохамад бин Салман ал Сауд, който е вицепремиер и министър на отбраната.

Bloomberg не е получила официален коментар от правителството в Рияд.

Най-голямата износителка на петрол полага усилия да си осигури допълнителни източници на приходи, след като цената на суровината се срина с около 35% тази година. Монархията разчита на износа на петрол за около 80% от приходите си и е напът да запише бюджетен дефицит от около 20% от БВП, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ).

Вместо да продължава да прибягва към международните си валутни резерви, Саудитска Арабия се очаква да намали разходите, когато обяви бюджетните си планове този месец. Тази година режимът за пръв път емитира държавни облигации и увеличи таксите за международните полети.

Съветът по въпросите на икономиката и развитието, който е оглавяван от принц Мохамад бин Салман ал Сауд, проведе заседание миналата седмица и обсъди плановете за подсилване на икономиката и подобряване на прозрачността и надеждността на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още