fallback

Санкциите срещу Иран падат до часове

Техеран е изпълнил всички условия от споразумението, потвърди Международната агенция за ядрена енергия

23:06 | 16.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вдигането на западните санкции срещу Иран изглежда ще стане факт много скоро. Международната агенция за ядрена енергия (IAEA) обяви в събота, че Иран е изпълнил всички условия, които бяха договорени със сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предава DPA.

Това бе условие за вдигане на санкциите, което се очаква да се случи още в неделя. Освен това ЕС и Иран обявиха, че късно вечерта (22.00 часа средноевропейско време) ще излъчат обща декларация във Виена. 

В продължение на години  заради своята спорна ядрена програма Иран бе подложен на санкции, които засегнаха тежко икономиката му. Западът обвиняваше ислямската република, че се стреми да създаде ядрено оръжие – нещо, което правителството отричаше.

Страните с право на вето от ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания), както и Германия и Иран постигнаха през лятото на 2015 г. широкомащабно споразумение за постигане на край на продължилия над 10 години ядрен спор. Целта е да се предотврати възможността Иран да създаде ядрено оръжие и да се достигне до увереност, че Иран използва ядрената енергия само за мирни цели.

Ислямската република трябваше да намали и броя на центрофугите за уранизиране до 6000 и да намали драстично количествата на уран.

Без санкциите Техеран ще има право отново да внася свободно много индустриални стоки и да изнася петрол на световния пазар. Редица западни страни очакват с нетърпение възможността да правят бизнес с Ислямската република.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
fallback