fallback

След САЩ и Саудитска Арабия разполага военни самолети в базата в Инджирлик

Ако се подготви по-широка стратегия за борба с "Ислямска държава", Анкара и Рияд биха могли да започнат и наземна операция

15:42 | 13.02.16 г. 10

Саудитска Арабия ще разположи военни самолети и евентуално войски във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция, съобщи днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турски медии, предаде ДПА.

Предстои да бъде определен точният брой на самолетите и евентуално на войските, които ще бъдат разположени в Инджирлик, каза Чавушоглу пред журналисти в самолета на връщане от Мюнхен, където участваше в конференцията по въпросите на политиката на сигурността, съобщава БТА.

Саудитска Арабия обяви намерението си да се бори срещу "Ислямска държава", като заяви, че е готова да изпрати самолети и войски.

“По време на всяко заседание на коалицията винаги сме подчертавали необходимостта от изработването на широкомащабна стратегия, водеща до постигане на резулта, за борба срещу терористичната групировка. Ако имаме подобна стратегия, Турция и Саудитска Арабия биха могли да започнат наземна операция”, посочи Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Базата Инджирлик се намира на 8 километра от турския град Адана недалеч от границата със Сирия, отбелязва агенцията.

На въпроса дали саудитските войски ще навлязат на сирийска територия от Турция Чавушоглу заяви, че това е "само желание". “Засега няма ясни планове по този въпрос. Саудитска Арабия изпраща самолети и казва, че ако се налага ще изпрати и войници”, отбеляза той.

Чавушоглу добави, че Турция и Саудитска Арабия още в началото са подкрепяли идеята за извършването на сухопътна операция в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
fallback