IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асад прие споразумението за примирие в Сирия

То трябва да влезе в сила в събота в полунощ, а през април ще има общи парламентарни избори

12:54 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
 Асад прие споразумението за примирие в Сирия

Това може да е първият пробив за измъчваната от пет години насам от гражданска война страна - сирийският режим прие във вторник вече договореното от Русия и САЩ примирие в страната, което трябва да влезе в сила в събота, предава държавната новинарска агенция Sana, като се позовава на Министерството на външните работи в Дамаск.

Припомняме, че в понеделник САЩ и Русия договориха прекратяването на огъня. Нападенията срещу различни милиции, които се определят от ООН като терористични групи, може обаче да продължат. Към тях спадат причисляващият се към Ал Кайда клон Ал-Нусра и „Ислямска държава“.

Примирието е планирано да започне в събота в 24:00 местно време. Американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин заявиха след сключването на споразумението, че това е „лъч надежда за разпокъсваната от войната страна и призоваха Башар ал-Асад да се съгласи с условията до петък на обяд.
 

Преди това сирийското правителство вече беше обявило, че организира нови парламентарни избори на 13 април.

Датата е била фиксирана от президента, заяви в понеделник президентството. Последните общи избори се проведоха през 2012 г. Депутатите в страната се избират на всеки четири години. Националният фронт за прогрес, към който спада и партията на Асад Баат, има 168 от общо 250 депутати, което е 67%.
 

Съветът за сигурност на ООН поиска още през декември чрез резолюция провеждане на нови общи избори на базата на нова Конституция в рамките на следващите 18 месеца. Освен това вотът трябва да бъде под егидата на Организацията на обединените нации.

Всичко за войната в Сирия четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още