fallback

Фабер: Централните банки постилат пътя към социализма

Известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор вярва, че политиките им не работят, за да стимулират икономиката

16:43 | 14.03.16 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Фабер. Снимка: архив, Ройтерс

Централните банки по света прилагат стратегии, които ще поставят всички финансови активи в ръцете на правителствата. Това коментира пред CNBC известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор Марк Фабер.

Според него в основата си политиките на централните банки монетизират дълга, особено в Япония, където, твърди той, Централната банка на Япония купува всички правителствени облигации, които Министерството на финансите емитира.

Той очаква покупките на активи от глобалните централни банки само да се увеличават, въпреки че вярва, че тези политики не работят, за да стимулират икономиката.

„Централните банки не са заинтересовани от това, което работи, а се интересуват от собствения си престиж. А те са навлезе толкова дълбоко, че (това, което правят – бел. ред.) не сработва. Те ще увеличат лекарството“, заявява авторът на „The Gloom, Boom & Doom Report“.

„В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко“, продължава Фабер.

Той е категоричен, че това е пътят към социализма.

„Представям си ситуация, при която накрая правителството притежава всички корпорации, всички държавни облигации, с което се връщаме към социализма, към плановата икономика“, казва популярният инвеститор.

Фабер очаква програмите на ЯЦБ, Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ да бъдат удължени.

„Според мен правителствата, със своите агенти във Фед и другите централни банки и в министерствата на финансите, ще направят всичко възможно, или поне да не допуснат цените на активите да падат“, продължава Фабер.

„Ако фондовият пазар тръгне надолу, убеден съм, всички централни банки ще купуват акции. Всички“, добавя той, пояснявайки, че това не е прецедент, давайки за пример покупките на акции в Хонконг по време на Азиатската финансова криза в края на 90-те години на ХХ век.

Той също така приветства кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Като цяло те мразят Тръмп, защото не е вътрешен човек на партията“, коментира в тази връзка Фабер. „Той внася малко свеж въздух в целия процес.“

Според инвеститора Тръмп разполага с „голяма симпатия“ да бъде кандидат на републиканците.

„Бих гласувал за него по простата причина, че смята, че той е единственият, който може да надвие Хилъри Клинтън, и бих направи всичко, ако бях американец, да не допусна Хилъри Клинтън да стане президент“, споделя Фабер.

Още по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
fallback