fallback

HSBC: Светът копира бавно издишащата икономика на Япония

Според съветник в банката икономическата активност в цял свят бавно изпада в дефлация

18:58 | 15.03.16 г. 4

Глобалната икономика изглежда изпаднала в застой, подобен на този в Япония, заяви високопоставен икономически съветник на HSBC във вторник, присъединявайки се към предупрежденията на други икономисти.

Икономическият съветник Стивън Кинг заяви, че икономическата активност в цял свят бавно изпада в дефлация, като не постига целите си както по отношение на растежа, така и на инфлацията, съобщава CNBC.

„Тези дефицити напомнят за трудностите на Япония през 90-те години и след това. Спрямо прогнозите от пет години по-рано Япония отчиташе номинален дефицит по БВП от 24% до края на века. И много от проблемите на Япония сега се повтарят на други места: ниска доходност по облигациите, понижаващи се цени на акции и намаляване на задлъжнялостта“, казва Кинг в доклад.

Според него Япония е „най-бавно издишащата икономика“, изпаднала в застой от средата на 90-те години, а икономиката на Италия ѝ е „копие“.

Кинг, който е бивш главен икономист на HSBC, добавя, че както САЩ, така и Обединеното кралство вървят по пътя на слабия растеж от глобалната финансова криза през 2007-8 г. насам. Според Международния валутен фонд (МВФ) двете икономики ще отчетат ръст от съответно 2,6% и 2,2%.

Няколко финансови институции предупредиха тази година за нарастващите рискове за глобалната икономика, която според МВФ ще се разшири с 3,4% през 2016 г.

Този месец Morgan Stanley повиши вероятността за глобална рецесия в рамките на следващата година до 30% от 20%, а МВФ призова правителствата да предприемат действия, за да се справят с все повечето признаци за икономически риск.

През февруари стратези на Citigroup предупредиха за възможността от „значителна и синхронизирана“ глобална рецесия и „мечи фондов пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
fallback