IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски милиардер стана третият най-голям инвеститор в Carrefour

Абилио Диниз е закупил акции на френския търговец на дребно на стойност 525 млн. евро

15:45 | 06.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилският милиардер Абилио Диниз e купил акции от френската верига за търговия на дребно Carrefour чрез сделка за финансиране с Bank of America на стойност около 750 млн. евро, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Придобиването на акции на Carrefour за 525 млн. евро от страна на Диниз, което увеличи дела му във френската компания до над 8%, е било изцяло финансирано чрез споразумение за структурно финансиране. Това се посочва в оповестяване на данни пред френския регулатор от миналия месец, в което не се споменава името на банката. Диниз обмисля още по-голямо увеличаване на дела си през следващите месеци, казва един от източниците, поискал да остане анонимен заради конфиденциалност на информацията.

Диниз засилва дела си в Carrefour, превръщайки се в третия най-голям инвеститор в компанията и опитвайки се да спечели назначение в управителния съвет. Неговата инвестиционна компания – Peninsula, през декември закупи и 10% от бразилското подразделение на Carrefour. Френската компания заяви, че ще предложи номинацията на Диниз на среща на акционерите през май.

Сделката, която има дата на матуритет през юли 2021 г., е защитена срещу обезценяване на акциите на Carrefour, се посочва в оповестяване. Liberty Global на милиардера Джон Малоун се обвърза с подобни хеджиращи трансакции, когато увеличи дела си в ITV миналата година.

Споразумението за финансиране използва 30,75 млн. акции като основни активи, които се оценяват на около 750 млн. евро въз основа на цената на акция към 30 март - датата на оповестяне.

Диниз натрупва състоянието си чрез хранителни стоки, превръщайки пекарната на баща си в най-големия търговец на дребно в Бразилия. Милиардерът неуспешно се пробва да обедини Cia. Brasileira de Distribuicao Grupo Pao de Acucar с Carrefour пред пет години в опит да анулира споразумение, с което отстъпва контрола на Casino Guichard-Perrachon. Той се оттегля от поста председател на GPA през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още