IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 26 млрд. долара са нужни за борбата със СПИН в идните години

Неадекватното ръководство, лошата отчетност и намаляващото финансиране отслабват програмите за предпазване

17:36 | 07.05.16 г. 2
<p>
	Бан Ки-мун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бан Ки-мун. Снимка: Ройтерс

Напредъкът в борбата със СПИН по света може да бъде загубен, защото програмите за превенция страдат от липса на ръководство, отчетност и финансиране, каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

Бан Ки-мун изтъкна като сериозно постижение намаляването с 42% на свързаните със СПИН смъртни случаи от 2004 г., когато беше пикът в тази насока, и отбеляза, че напредъкът е довел до рязко повишаване на продължителността на живота в най-тежко засегнатите от болестта страни. Той обаче предупреди, че тези успехи може да бъдат загубени без по-голямо и по-добро инвестиране през следващите пет години.

Според представен от него доклад през следващите четири години ще са нужни близо 26,2 милиарда долара, за да бъде постигната определената от ООН цел за премахване на епидемията от СПИН до 2030 г.

По данни на световната организация през последните 15 години броят на новите случаи на заразяване с ХИВ годишно е намалял от 3,1 на 2 милиона, а на 15 милиона човека е било осигурено антиретровирусно лечение.

Но неадекватното ръководство, лошата отчетност и намаляващото финансиране отслабват програмите за предпазване през последните години, заяви Бан.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Спин , рак , диабет...все болести дето не трябва да се излекуват...трябва само да се лекуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още