IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтите между Иран и Саудитска Арабия пречат на постигането на сделка в ОПЕК

Според източници е малко вероятно организацията да вземе някакво решение за засилване на пазара на петрол на срещата на 2 юни

15:53 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тежката дилема на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през последната година – поне от чисто петролна гледна точка, предстои да изчезне, коментира Ройтерс.

Повече от шест месеца след вдигането на санкциите на Запада Иран е все по-близо до завръщане към нормален обем на износ на петрола, добавяйки допълнителни барели към пазара по неочаквано плавен начин и подкрепен от прекъсванията на доставките от Канада и Нигерия.

Развитието обаче няма да помогне особено да се възстанови диалогът, камо ли да се постигне сделка по добива, когато ОПЕК се срещне утре на фона на нарастващите политически напрежения между заклетите врагове Иран и Саудитска Арабия, казват източници и делегати от ОПЕК.

По-рано тази година Техеран отказа да се присъедини към инициатива за засилване на цените чрез замразяване на добива. Той обаче сигнализира, че ще бъде част от бъдещи усилия, когато възстанови достатъчно производството си. ОПЕК няма ограничение на предлагането, след като на последната си среща през декември се отказа от производствената си цел.

Според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) производството на Иран е достигнало нива отпреди санкциите, наложени заради ядрената му програма. Техеран казва обаче, че все още не е достигнал тези нива.

Макар че сега Иран може и да има по-голямо желание на преговори, ръстът на цените на петрола е намалил спешното засилване на подкрепа, казват делегати на ОПЕК. Петролът поскъпна до по-благоприятни за производителите цени от 50 долара за барел от 12-годишното дъно от около 27 долара за барел през януари.

„Не мисля, че ОПЕК ще вземе някакво решение“, казва делегат от голям производител в Близкия изток. „Пазарът се възстановява заради сътресения в доставките и възстановяване на търсенето“.

На въпрос дали групата ще направи някакви промени по производствената си политика на срещата на 2 юни високопоставен делегат на ОПЕК казва: „Никакви. Със замразяването е свършено“.

В рамките на ОПЕК Иран отдавна налага натиск за приемането на мерки в подкрепа на цените на петрола. Тази позиция го поставя в противоречие със Саудитска Арабия, водещата сила зад отказа на ОПЕК от 24 ноември да намали доставките, за да подкрепи пазара.

Източници, запознати с иранската петролна политика, не виждат признаци за промяна на подхода на Рияд под управлението на новия саудитски енергиен министър Халид ал-Фалих, за който се смята, че вярва в реформите и ниските цени на петрола.

„Наистина всичко зависи от тези страни в ОПЕК, които са с висок добив“, казва един от източниците. „Не е видимо Саудитска Арабия да е готова да си сътрудничи с други членове“.

Иран е успял значително да увеличи петролния си износ през 2016 г. след вдигането на санкциите през януари.

Страната е достигнала производство от 3,56 млн. барела на ден през април, казва МАЕ - ниво, последно отбелязано през ноември 2011 г. преди затягането на санкциите.

Саудитска Арабия е произвела рекордните 10,26 млн. барела на ден през април и запазва добива си сравнително стабилен през изминалата година, показват данните ѝ, подадени в ОПЕК.

Според делегати на други страни членки на ОПЕК е малко вероятно Иран да ограничи доставките си предвид убежденията му, че Саудитска Арабия трябва да намали своите, за да предостави пространство за иранския петрол.

„Иран няма да подкрепи замразяване или намаляване“, казва делегат от ОПЕК. „Но може да наложи натиск върху Саудитска Арабия, твърдейки, че тя носи отговорността“.

Саудитското мислене обаче се е променило от дните, когато Рияд намаляваше или повишаваше добива едностранно. Разговорите в Доха по предложеното замразяване на производството от страни членки на ОПЕК и извън картела пропаднаха, след като страната настоя и Иран да участва.

Различията между Саудитска Арабия и Иран по политиката на ОПЕК наистина направи сътрудничеството по-трудно, и то без да говорим за по-фундаментални несъгласия.

В продължение на повече от десетилетие, след като петролът се срина до 10 долара през 1997 г., двамата съперници успяваха да управляват пазара и да подкрепят цените, макар че попадаха в противоположни лагери на ОПЕК – Иран искаше по-високи цени, а Саудитска Арабия – по-умерени.

Сега сунитско-шиитските конфликти накараха петролното кралство и Иран да се хванат за гушите, особено в Сирия и Йемен, което направи връзката между двете страни още по-стресова.

Мненията на двете държави се различават напълно по отношение на бъдещата посока на ОПЕК. По-рано през май ОПЕК не успя да договори дългосрочна стратегия, след като Саудитска Арабия се противопостави на предложението на Иран групата да има за цел „ефективно управление на производството“.

На този фон министрите най-вероятно ще бъдат посъветвани да нямат големи очаквания, казва наблюдател на ОПЕК.

„Единствената цел, която ОПЕК трябва да има за срещата на 2 юни, е просто да не повтаря хаоса от процеса в Доха“, каза Пол Хорснел, анализатор в Standard Chartered.

“Откровена среща без обвързващи ангажименти и най-важното – без открити спорове, ще бъде най-добрият резултат за министрите“.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още