fallback

Турция продължава с чистката след опита за преврат

Ердоган издаде указ за уволняването на над 2 300 полицаи и други служители в публичния сектор и армията заради обвинения във връзки с Фетхуллах Гюлен

11:42 | 17.08.16 г.

Турция продължава с чистката в публичния сектор след неуспешния опит да преврат на 15 юли, съобщава Ройтерс.

По силата на въведеното извънредно положение в страната президентът Реджеп Тайип Ердоган е издал указ за освобождаването на над 2 300 полицаи, обвинени във връзки с духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен – основен противник на Ердоган.

Анкара уволнява и стотици служители в армията и други служители в публичния сектор също по обвинения във връзки с Гюлен и заплаха за националната сигурност.

Ердоган е решил да закрие и единия от телекомуникационните регулатори, става ясно от указа, публикуван в турския Държавен вестник, допълва Ройтерс.

От друго негово решение става ясно, че турският президент ще назначи ръководителя на въоръжените сили.

Няма точни данни на общия брой на уволнените от турските власти след неуспешния опит за преврат. Броят на задържаните надвишава 35 хил. души, като 17 хил. от тях са с постоянна мярка за задържане. Издирват се и военни, бизнесмени и дипломати, на които са им повдигнати обвинения заради преврата.

Междувременно стана ясно, че властите в Турция са взели решение да освободят 38 хил. затворници, защото затворите са препълнени заради арестите след опита за преврат, съобщава Bloomberg.

Става въпрос за затворници, на които им остават по-малко от 2 години от изтърпяване на присъдите. Те ще бъдат освободени "под условие", става ясно от друго правителствено решение, публикувано в Държавен вестник.

От текста на решението става ясно, че ще има и още освободени затворници в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
fallback