fallback

Саудитска Арабия ще продаде първите си международни облигации през октомври

Страната се опитва да запълни бюджетния си дефицит, оценяван на около 80 млрд. долара за тази година

22:03 | 25.08.16 г. 5

Саудитска Арабия планира да продаде първите си международни облигации в началото на октомври, след като страната се опитва да запълни бюджетния си дефицит, оценяван на около 80 млрд. долара за тази година, казват запознати източници за Bloomberg.

Правителството може да проведе кампания за потенциални инвеститори през последната седмица на септември и да продаде облигации за поне 10 млрд. долара в началото на следващия месец, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалността на информацията.

Моментът и размерът на сделката може да се промени в зависимост от пазарните условия, казват източниците, като според един от тях условията няма да бъдат засегнати от евентуално повишение на лихвения процент в САЩ през следващия месец.

Citigroup, HSBC Holdings и JPMorgan Chase са наети като глобални координатори на продажбата, съобщиха запознати лица за Bloomberg през юни. Постъпленията ще бъдат използвани за финансиране на плана за икономическа трансформация и за запълване на дефицита в резултат на срива на цените на петрола. Дупката в бюджета се оценява на 13% от БВП през тази година според данни на Международния валутен фонд.

Съотношението на държавния дълг към БВП ще се повиши до 30% до 2020 г. от 7,7%, сочат целите, представени в плана за трансформация от юни. Сривът на цената на петрола води до продажба на облигации в шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, тъй като правителствата се опитват да запушват фискални дупки, които според МВФ може да достигнат до 900 млрд. долара до 2021 г.

Финансовото министерство на Саудитска Арабия отказва коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 04.09.22 г.
fallback