fallback

Раул Кастро поиска край на икономическата и търговска блокада на САЩ

Според кубинския лидер враждебната политика на САЩ причинява вреди и на други страни

10:17 | 18.09.16 г. 20

Кубинският президент Раул Кастро поиска "да бъде сложен край на икономическата, търговска и финансова блокада на САЩ" срещу Куба. Той заяви това на срещата на високо равнище във Венецуела на Движението на необвързаните страни (ДНС), съобщи агенция Пренса латина, цитирана от ТАСС.

В речта си кубинският лидер осъди "враждебната политика, която със своя екстериториален характер причинява вреди и на други страни". Освен това Кастро поиска на Куба да бъде върната територията, незаконно окупирана от военноморската база на САЩ в Гуантанамо, посочва ТАСС.

Той каза, че 21 месеца след обявения от кубинското и американското ръководство курс към нормализация на отношенията се е очертал напредък в дипломатическата сфера и двустранното сътрудничество. Кастро обаче заяви, че не така стоят нещата в търговската и икономическата сфера "заради ограничения, макар и положителен характер на мерките, предприети от Белия дом".

За нормализиране на отношенията със САЩ, заяви той, освен край на блокадата и връщане на Гуантанамо, е необходимо да бъде сложен край на политиката на нарушаване на суверенитета на Куба, например чрез подривни програми и намеса във вътрешните работи.

"Потвърждаваме намерението си да градим отношения на цивилизовано взаимно съществуване с правителството на САЩ, но Куба няма да се откаже от нито един от своите принципи и няма да прави отстъпки в ущърб на суверенитета и независимостта", каза Кастро. Куба, заяви той, "ще бъде твърда в отстояването на революционните и антиимпериалистическите си идеали и подкрепата за самоопределението на народите".

Движението на необвързаните, което е основано в Белград (Югославия) през 1961 г., обединява държави, провъзгласили за основа на външнополитическия си курс неучастието във военно-политически блокове и групировки. В момента в състава му влизат 120 държави и 17 страни наблюдателки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
fallback