fallback

САЩ прекратиха контактите си с Русия във връзка с примирието в Сирия

Според Съединените щати Русия не е изпълнила ангажиментите, които е поела

23:09 | 03.10.16 г. 48
Автор - снимка
Създател

Държавният департамент на САЩ прекрати двустранните си контакти с Русия във връзка с примирието в Сирия, предава CNN.

"Това не е решение,което е взето с лека ръка", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби в официално изявление. "Търпението на всички към Русия изтече", обяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест пред репортери, коментирайки решението.

Според официалното изявление Русия не е успяла да спази ангажиментите, които е поела, най-вече хуманитарните, като не е успяла да гарантира, че сирийският режим ще спре бомбардировките. 

По думите на Ърнест е загубено доверието към Русия, която е "поела серия от ангажименти, без никакви индикации наистина да ги изпълни". Той обвини Русия и съюзниците на сирийския режим, че са опитали "да бомбардират цивилното население".

Държавният секретар Джон Кери миналата седмица заплаши да прекрати двустранните разговори с Русия, ако Москва не предприеме незабавни мерки, за да се сложи край на атаките в Алепо и огънят не бъде прекратен.

От Пентагона обявиха, че контактите между двете държави във връзка с избягването на инцидент между техни самолети ще продължат.

Решението на САЩ включва и изтегляне на военните, които са изпратени, за да участват в създаването на съвместен руско-американски център, допълва БТА. Целта на този център беше да координира военни операции и разузнавателна информация, както и да помага за съвместната борба с джихадистките групи.

Същевременно САЩ и Русия не спират да се обвиняват взаимно кой е отговорният за провала на сключеното примирие. Преди 11 дни бяха подновени ударите на сирийската и руската авиация срещу контролираните от бунтовниците квартали на Алепо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 10.09.22 г.
fallback