fallback

Графика на деня: Откъде идват и кои са членовете на ИДИЛ?

Според нов доклад, базиран на изтекли документи на организацията, членовете ѝ са сравнително добре образовани

15:23 | 18.10.16 г. 7

Според доклад на Световната банка, базиран на изтекли вътрешни документи от ИДИЛ, привлечените чуждестранни попълнения в терористичната организация са сравнително добре образовани, коментира Statista.

„Предварителна стъпка към разбирането защо някои лица се радикализират, е да имаме идея кои са те“, коментира Световната банка в доклада си.

Новите попълнения в ИДИЛ идват от всички континенти. Саудитска Арабия, Тунис, Мароко, Турция и Египет са топ 5 на страните, от които идват най-много нови членове. От немюсюлманските страни най-много привърженици на организацията идват от Русия, Франция и Германия.

Според данните на Световната банка средната възраст на чуждестранните попълнения е 27,4 години. Най-младите членове идват от Либия (23,7 години средно), а най-старите – от Индонезия (33,5 години средно). Данните обаче показват, че средната възраст на чуждестранните попълнения не отразяват демографията на региона, откъдето идват: по-възрастните членове не пристигат от "по-старите“ региони.

По отношение на образованието си 43,3% от членовете имат средно образование, а 25,4% имат и висше. Само 15% са напуснали училище преди гимназия, а по-малко от 2% са неграмотни. Освен това от страните в Европа и в Централна Азия, както и други страни членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), идват попълнения с подобно ниво на образование спрямо своите сънародници. За разлика от тях членовете, идващи от Близкия изток, Северна Африка и Южна и Югоизточна Азия са значително по-образовани от средното ниво за региона си.

Световната банка обаче оставя възможността нивото на образование да е било надценено, тъй като данните се базират на личните оценки на попълненията.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback