fallback

Лагард: Глобализацията трябва да приеме нов облик и да приобщи хората

Според управляващия директор на МВФ трябва да се разработи нов начин за насърчаване на отворените пазари

13:01 | 03.12.16 г. 8

Привържениците на глобализацията трябва да разработят нов начин за насърчаване на отворените пазари, който разчита на по-малки търговски сделки и помага на хората, които се чувстват изоставени, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Определено се надявам, че не се движим към деглобализация“, каза Лагард в петък в интервю за главния редактор на Bloomberg News Джон Микълуейт. „Също толкова силно вярвам, че трябва да се придвижим към глобализация, която има различен облик и която не изключва хората по пътя“.

В широко интервю, засягащо теми от проблеми на жените до Brexit, Лагард представя и предизвикателствата, пред които са изправени централните банкери в свят, обзет от муден растеж и натрупване на напрежение срещу търговията. Предвид слабата перспектива за постигане на глобална търговска сделка, глобализацията „очевидно приема различна форма“ от предполаганата, каза тя.

Трябва да бъде създадена нова рамка“, каза тя. „Надявам се, че тя може да бъде предложена по привлекателен начин, който да е в съответствие с регионалните или двустранните споразумения“.

Акциите на борсите в САЩ отчитат ръст от победата на Доналд Тръмп на изборите за президент миналия месец, тъй като инвеститорите залагат, че администрацията му ще засили растежа, като намали данъците и увеличи разходите за инфраструктура като пътища и мостове. Лагард приветства сигналите за по-голям бюджет за инфраструктура, но предупреди, че е „твърде рано“ да се прогнозира как ще се представи най-голямата икономика в света при управлението на Тръмп.

Лагард изрази и все по-големите си тревоги от посоката на Великобритания към „твърдо излизане“ от Европейския съюз (ЕС). „Целият този шум, всички тези коментари, цялото това позьорство тук и там явно целят да сигнализират, че все още ще има твърд Brexit”, каза тя.

Има вероятност преговорите за нови отношения с Европа да отнемат повече от две години, заяви тя, допълвайки, че несигурността около разговорите виси върху британската икономика и най-вече върху финансовия сектор.

Някои страни трябва да останат фокусирани и върху собствените си двигатели към реформи у дома, каза тя. Независимо от това как гласуват италианците на референдума в неделя за промяна на политическата система на страната, Италия се нуждае от съществени промени, за да съживи растежа, включително мерки за повишаване на производителността и намиране на решение за лошите заеми в банковия сектор, добави Лагард.

Който и да спечели на изборите за президент на Франция следващата година ще трябва да се справи с дълбоките проблеми в икономиката, включително скованите пазари на труда и производителността, каза тя. Франция „трябва сериозно да продължи със задълбочените реформи на икономиката си“.

Прогнозите на МВФ за глобалната икономика са за разширяване от 3,1% тази година и ускоряване до 3,4% през 2017 г. Въпреки това Лагард предупреди, че засилването на политическите напрежения заради глобализацията заплашват да провалят световното възстановяване, което все още няма надежден двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 05.09.22 г.
fallback