fallback

Слънчевата енергия стана най-евтиният източник на ново електричество

Макар че се очакваше разходите за слънчева енергия в един момент да паднат под тези на вятърната, изненада е, че това се случва толкова скоро

13:15 | 01.01.17 г. 6

С идването на края на годината си заслужава да се спомене нещо, което се случва на глобалните енергийни пазари: слънчевата енергия за пръв път става най-евтиният източник на ново електричество, коментира Bloomberg.

В миналото е имало единични места, на които това се е случвало: особено оспорван търг в Близкия изток, например, чийто резултат достига до рекордно ниски разходи за слънчева енергия. Но сега несубсидираната соларна енергия започва да задминава въглищата и природния газ в по-голям мащаб, а новите слънчеви проекти на развиващите се пазари струват по-малко от построяването на вятърни ферми, сочат нови данни на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Графиката по-долу показва средната цена на нови вятърни и слънчеви източници от 50 развиващи се икономики, включително Китай, Индия и Бразилия. Макар че се очакваше разходите за слънчева енергия в един момент да паднат под тези на вятърната, малцина предвиждаха, че това ще се случи толкова скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
fallback