IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

77% от инвеститорите са спечелили през 2016 г. - и жените отново са повече

Средно доходността на инвеститорите е малко над 5%

10:44 | 31.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

По-голямата част от инвеститорите - 77%, са отбелязали печалба тази година, показват данни на Openfolio, приложението, което дава възможност да сравнявате резултатите си с тези на други инвеститори, да виждате тяхната доходност и начина, по който са разпределени активите им. Проучването показва, че жените са спечелили повече от мъжете за трета поредна година, пише CNNMoney.

Това е голям обрат в сравнение с миналата година, когато повечето хора, и мъже, и жени, загубиха голяма част от парите си.

"Нарастващият оптимизъм сред инвеститорите и достигнатите върхове на пазарите е страхотна новина за края на годината“, коментира Скот Рен, старши стратег в  Wells Fargo Investment Institute.

Средно доходността на инвеститорите е малко над 5% през 2016 г., показват данните на Openfolio.

Това може и да не звучи много на фона на стабилния ръст на Dow, приключващ годината с близо 14% ръст, което е най-силното покачване от 2013 г. насам. Но причината е, че повечето инвеститори не влагат всички си пари в американски акции.

Диверсификацията на портфейлите им включва облигации, европейски и японски акции, развиващи се пазари и стоки като злато и петрол. В действителност Русия се оказа един от най-добре представилите се фондовите пазари през 2016 г.

Акциите и фондовете с най-големи печалби

По данни на Openfolio инвеститорите, които са направили най-много пари на пазара през изминала година, са инвестирали в технологични акции като Apple , Facebook и Tesla, както и във финансови акции, които се изстреляха след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Акциите на Apple бяха сред най-популярните през годината, като поскъпнаха с над 10%, подкрепени от оптимизма за по-големите продажби на iPhone (особено след бедствието със Samsung Galaxy Note 7) и нови продукти на компанията.

Други популярни акции през тази година бяха тези на Facebook, които също увеличиха цената си с 10%, на Bank of America (с ръст от 31%), Goldman Sachs (+33%), Advanced Micro Devices (+300%), Amazon (+11%) и Netflix (+8%).

Какво следва за 2017?

Анализатори прогнозират, че през следващата година ще станем свидетели на още по-големи ръстове на фондовите пазари макар печалбите да са по-малки в сравнение с 2016 г.

Инвестициите ще зависят до голяма степен от политиките на Доналд Тръмп, за които сега е твърде рано да гадаем. „Ще видим кои от тях Тръмп е в състояние да изпълни“, коментира Сет Мастърс, главен инвестиционен директор на AB Bernstein.

Общото мнение е, че коланите трябва да се затегнат в очакване на още една бурна година. Но не забравяйте, че американският фондов пазар винаги е правил пари за инвеститори с инвестиции в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
" Проучването показва, че жените са спечелили повече от мъжете за трета поредна година, пише CNNMoney."И чернокожите жени са по голямата част от печелившите...нали тъй?! Все пак да не дискриминираме и хомоориентираните , те колко са от щастливата група ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още