fallback

Провокацията на Тръмп с местенето на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим

В Париж започна конференцията, на която да бъдат намерени решения на израелско-палестинския конфликт

17:13 | 15.01.17 г.
Автор - снимка
Създател

Идеята на Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим беше окачествена от френския външен министър Жан-Марк Еро като "провокация", а неговият германски колега Франк-Валтер Щайнмайер предупреди за опасност от нова ескалация на напрежението в Близкия изток в резултат на това решение.

"Това трябва да се избегне, а настоящата конференция най-малкото може да допринесе за това всички, заинтересовани от траен мир в Близкия изток, да признаят, че решението чрез създаване на две държави е единственото възможно", изтъкна Щайнмайер, цитиран от DPA и БТА.

Той призна, че повечето от посредническите усилия за договаряне на мир в Близкия изток са се провалили, но изрази надежда, че започващата днес конференция в Париж ще съживи подкрепата за решение чрез създаване на две държави.

Обявените планове на Тръмп ще имат изключително сериозни последици, посочи от своя страна Жан-Марк Еро, допълва Ройтерс. "Не може да се застъпва такава категорична, едностранчива позиция. Необходимо е да се създадат условия за мир", каза той.

Еро обаче изрази и своите съмнения, че Доналд Тръмп ще изпълни своето намерение. Досега нито един американски президент не си е позволил да приеме подобно решение, въпреки че в САЩ темата често влиза в дневния ред.

По време на конференцията в Париж палестинското външно министерство настоя за незабавни действия след приключването разговорите във френската столица. В декларация то предупреди, че международната общност не бива да се бави, а веднага да създаде голяма коалиция или фронт и да работи за изпълнение на решенията от конференцията, предаде DPA.

Ислямисткото движение "Хамас" обаче омаловажи конференцията в Париж като поредните обречени на провал мирни преговори и призова палестинското правителство да се присъедини към неговата съпротива срещу Израел.

"Израелските окупатори никога досега не са показвали ни най-малко намерение да зачетат или изпълнят решенията на подобни конференции или на подписани споразумения", заяви говорител на движението.

Конференцията в Париж има за основна задача решаване на израелско-палестинския конфликт чрез създаване на две независими държави - израелска и палестинска, припомни френският външен министър Жан-Марк Еро. Според него президентът на САЩ трябва да се стреми към компромис по този въпрос и да не приема прибързани решения.

"Когато си президент на САЩ, не бива да заемаш толкова категорични и едностранчиви позиции по този и по много други въпроси", изтъкна Еро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
fallback