fallback

Още 25 държави влизат в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Разширяването ще допринесе със 100 млрд. долара за кредитната програма на организацията

08:53 | 24.01.17 г. 42

Нова вълна от около 25 държави от Африка, Европа и Южна Америка ще се присъедини към водената от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции през тази година, съобщава FT. Това ще укрепи решимостта на Пекин да прокара глобалния си дневен ред въпреки посоката на политиките на американския президент Доналд Тръмп, допълва изданието.

Президентът на банката Джин Ликун коментира в интервю, че разширяването на членската база ще допринесе със 100 млрд. долара за кредитната програма на организацията.

„След като разработихме банката, сега е наш ред да допринесем за нея. Китай трябва да направи нещо, с което да бъде признат за отговорен лидер“, коментира Джин в интервюто.

Сред бъдещите нови членки ще бъдат Ирландия, Канада, Етиопия и Судан. Някои от тях ще се присъединят към организацията по време на годишната й среща, която ще се състои през юни, а други – по-късно през годината.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции оставя и вратата си отворена за САЩ. Вашингтон обаче разкритикува Великобритания, когато Лондон през 2015 г. обяви, че смята да се присъедини към банката.

Наскоро обаче един от китайските официози цитира Джин Ликун, според който позицията на САЩ може и да се смекчи, защото официални лица от екипа на Тръмп са изразили несъгласие с категоричния първоначален отказ на Вашингтон да се присъедини към банката.

Разширяването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е в унисон с твърдата позиция на президента на Китай Си Дзинпин в защита на глобализацията, която той застъпи и по време на икономическия форум в Давос. Си предупреди за опасностите, които крие протекционизмът, и призова страните да не преследват тесни интереси за сметка на другите.

Ключов регион за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е Африка, откъдето засега са се присъединили само Египет и ЮАР. Етиопия е една от важните за банката държави, която възнамерява да се присъедини тази година. Адис Абеба потвърждава, че желанието е било за присъединяване заедно с ЮАР, но правителството е пропуснало сроковете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
fallback