fallback

Бърнстийн: Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът също изчезват

Философията на разума и правата на личността липсват в много части на света, коментира проф. Андрю Бърнстийн

11:05 | 06.03.17 г. 15

Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът също изчезват. Това каза преподавателят по философия в Marist College проф. Андрю Бърнстийн в интервю на Яна Строй за предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му отговорни за непълната икономическа история на капитализма са Карл Маркс и Фридрих Енгелс. С тяхната съвместна творба „Манифест на комунистическата партия“, както и с труда на Енгелс „Състоянието на работническата класа в Англия“, се разпространява митът, че капитализмът е понижил жизнения стандарт на работниците, обясни проф. Бърнстийн.

Той коментира още кои са предизвикателствата пред капиталистическата система. Според него философията на разума и правата на личността липсват в много части на света, сред които и Ислямския свят. "Китай се опитва да премине към капитализъм, но има философия на колективизъм, където групата надделява над индивида", коментира преподавателят.

„Няма я философията и образователният процес, който е необходим, ако искаме предимствата на капитализма да станат реалност", подчерта проф. Бърнстийн.

Първа част от интервюто може да видите тук:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
fallback