fallback

Парижкото споразумение за климата може да направи света с 19 трлн. долара по-богат

За това обаче са нужни сериозни инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност, сочи нов доклад

12:21 | 20.03.17 г. 20

Спирането на глобалното затопляне не просто ще запази планетата ни обитаема, но и ще засили глобалната икономика с 19 трлн. долара, коментира Bloomberg.

Сериозните инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност с цел поддържане на затоплянето под 2 градуса по Целзий, както бе договорено в Парижкото споразумение за климата, ще разшири глобалната икономика с около 0,8% до 2050 г., заяви Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в понеделник в доклад, изготвен за германското правителство.

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел е поръчал доклада като подготовка за преговорите по енергетика и климата между икономиките в Г20 през следващите месеци. Обсъжданията започват тази седмица, когато Германия ще представи план в подкрепа на Парижкото споразумение пред представители на Работната група по устойчивото развитие (Sustainability Working Group) на Г20.

IRENA, която е изготвила проучването заедно с Международната агенция по енергетика (МАЕ), прогнозира, че 65% от електроенергията ще бъде генерирана от чиста енергия до 2050 г., което е с около 15% повече в сравнение с 2015 г. Според организацията подобряването на енергоемкостта ще се удвои. Уловката е, че усилията изискват 145 трлн. инвестиции в нисковъглеродни технологии до средата на века.

Тази буйна трансформация на енергийния сектор ще принуди и компаниите за изкопаеми горива да оставят въглища, петрол и газ на стойност 10 трлн. долара под земята, сочи базираната в Абу Даби организация. Това е доста над прогнозата за 320 млрд. долара, съгласно сценария на МАЕ.

Инвестициите във възобновяемата енергия обаче ще доведат до много по-голяма печалба от просто компенсиране на загубите и ще създадат около 6 млн. работни места, посочва IRENA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
fallback