fallback

ООН призова към сдържаност страните, замесени в сирийския конфликт

Единственият начин за решението на конфликта е политическо, смята генералният секретар на организацията Антониу Гутериш

20:33 | 07.04.17 г. 2

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш прикани днес страните, замесени в сирийския конфликт, към сдържаност, за да не утежняват допълнително положението на сирийския народ, съобщи Ройтерс.

"Предвид опасността от ескалация, призовавам към сдържаност, за да се избегнат всякакви действия, които биха задълбочили страданието на сирийския народ", каза той в комюнике, след като въоръжените сили на САЩ нанесоха по нареждане на президента Доналд Тръмп ракетни удари срещу сирийска авиобаза,

Подозренията на Запада, че оттам е била предприета химическа атака, убила над 70 души в началото на седмицата, за която са обвинени властите в Сирия. Дамаск обаче отрича да притежава химическо оръжие. Тази позиция се подкрепя и от Москва.

Според Гутериш "единственият начин за слагане на край на този конфликт е политическото му уреждане", предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН заяви, че е изпитал отвращение, когато е узнал за химическата атака в сирийския град Хан Шейхун, която САЩ използваха като повод да нанесат ударите, предаде ТАСС. 

"Трябва да бъде понесена отговорност за подобни престъпления в съответствие с международните норми и резолюции на Съвета за сигурност", каза Гутериш. Той не уточни дали смята действията на САЩ за отговарящи на тези изисквания.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
fallback