fallback

Световното равнище на задлъжнялост достигна рекордните 217 трлн. долара

До голяма степен това се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят

19:40 | 28.06.17 г. 7

Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 млрд. долара през изминалата година до рекордните 217 трлн. долара на фона на подготовката на централните банки да сложат край на политиката на евтино кредитиране, съобщи Ройтерс.

Пазарите тази седмица бяха разтърсени от предупрежденията на централни банкери за надценени активи, прекалено потребителско кредитиране и за необходимостта да започне процес на нормализиране на лихвите в света, които сега са на изключително ниски равнища, за да поправят последиците от кредитния срив през 2009 година, пише БТА.

Годините на евтино банково кредитиране доведоха до еуфория на световните фондови пазари, които отчетоха рекорди. Страничен ефект от това обаче е огромният растеж на кредитите, тъй като домакинства, компании и правителства се втурнаха към заемите, за да се възползват от рекордно ниските лихви. 

В резултат световната задлъжнялост сега възлиза на 327 процента от световния брутен вътрешен продукт според доклада на Института за международни финанси (ИМФ).

Институтът отбелязва, че до голяма степен задлъжнялостта се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят, като общата задлъжнялост там сега е 56 трлн. долара. Това е 218 % от общия брутен вътрешен продукт на развиващите се страни или увеличение от 5 процента на годишна основа, допълва институтът.

На Китай се падат 2 трлн. долара от това увеличение, като сега дългът на страната е 33 трлн. долара.

Според доклада развитите икономики са продължили да намаляват задлъжнялостта си, понижавайки общия държавен и частен дълг с над 2 трлн. долара през изминалата година, но това се дължи главно на еврозоната. Общият дълг на САЩ се е повишил с 2 трлн. долара до над 63 трлн. долара до първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
fallback