IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар излезе с ответни искания към Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

Емирството предлага коалицията, която го бойкотира, да понижи реципрочно дипломатическите си отношения с Иран, както и да закрие телевизия Al Arabiya

20:55 | 05.07.17 г. 1
<p>
	Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. Снимка: Ройтерс

Катар отправя към държавите от Близкия изток, които прекратиха дипломатическите си отношения с емирството заради обвинения в подкрепа в тероризъм, ответни предложения в отговор на техните искания.

Припомняме, че през юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите и транспортни връзки с Катар, а след това изпратиха и 13 искания, на които емирството трябваше да отговори днес. Сред тях са прекратяването на дипломатическите контакти на Катар с Иран – отколешен враг на сунитските държави в региона и особено Саудитска арабия, закриването на телевизията Al-Jazeera, базирана в емирството, експулсиране на опозиционери, които държавите твърдят, че се укриват в Катар, и други.

Катар предлага на коалицията от държави също реципрочно да понижат равнището на дипломатическите си отношения с Иран и да закрият базираната в ОАЕ телевизия Al Arabiya в замяна на закриването на Al-Jazeera, съобщава Al-Jazeera.

Доха изключва възможността да закрие и турската военна база на територията на страната, като се мотивира с устава на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който не забранява връзките с други страни.

Емирството отново определя исканията на страните от региона като нереалистични и нарушаващи суверенитета му.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, външният министър на Катар, заяви пред журналисти, че "борбата срещу тероризма" е "първостепенен приоритет" за страната му. "Това е въпрос на национална сигурност не само на държавата на Катар, но и на целия регион", коментира той след срещата си с германския му колега Зигмар Габриел.

Ал-Тани призовава решение на кризата в региона да се търси чрез дипломацията. Той изрази готовност страната му да се включи в процес на диалог, но с ясна рамка, която гарантира нейния суверенитет.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет бързо разкритикуваха отговора на Катар. Според четирите държави това "отразява липсата на разбиране за сериозността на ситуацията от страна на Катар", посочи днес в Кайро египетският министър на външните работи Самех Шукри след среща с външните министри на останалите три държави.
Четиримата външни министри подчертават в изявлението си, че Катар трябва да прекрати да поддържа терористични групировки, да се намесва във вътрешните дела на страните от региона и да изпълнява решенията, приети от арабските страни.

И четирите страни декларират, че ще ще продължат бойкота на Катар, като вероятно ще разширят санкциите срещу страната, коментира саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр.

Той обаче не конкретизира какви допълнителни стъпки ще предприемат страните. Това ще бъде съобщено в „подходящото време“, допълни ал Джубейр.

Един от вариантите е Катар да бъде изключен от Съвета за сигурност в Персийския залив. Такова решение обаче може да се вземе само от лидерите на страните в Съвета.

Друга възможност, за която съобщават дипломатически източници, е да се замразят активи на емирството в четирите държави.

Междувременно на посещение в Катар е германският външен министър Зигмар Габриел, който по-късно посети и Кувейт – страната посредник в кризата. Габриел одобри съдържанието на отговора на емирството на поставените искания и допълни, че „има граници, които не бива да бъдат пресичани, че трябва да се уважава суверенитета на всяка страна“.

Германия потвърди подкрепата си за Катар в ситуацията, а по-късно подобна декларация отново направи и Турция. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък е разговарял с президента на Египет Абдел Фатхат ал-Сиси за кризата. В разговора по телефона Тръмп е призовал за конструктивни преговори, като е поискал всички страни да се ангажират с мерки за прекратяване финансирането на тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още