IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Великобритания и Кувейт призоваха за решение на кризата в Залива чрез диалог

Държавният секретар Рекс Тилърсън и британският съветник по национална сигурност Марк Седуил посетиха Кувейт, за да помогнат за уреждане на спора

10:56 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ, Великобритания и Кувейт призоваха всички страни в дипломатическия спор с Катар да намерят решение на кризата колкото се може по-бързо с помощта на диалог, заяви държавната агенция на Кувейт Куна във вторник.

Държавният секретар Рекс Тилърсън и британският съветник по национална сигурност Марк Седуил посетиха Кувейт - страната, която действа като медиатор, за да уреди спора между страните съюзници на Запада, съобщава Ройтерс.

Изхождайки от някои от най-влиятелните въвлечени в спора страни, призивът за решение чрез преговори може би е свързан с по-ранния отказ от противниците на Катар да обсъдят възстановяването на отношенията с Доха преди да бъде изпълнен списъка с исканията им.

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет наложиха санкции миналия месец, обвинявайки Катар, че подкрепя тероризма, което емирството отрича.

Държавният департамент заяви, че Тилърсън ще проведе разговори с лидерите в Кувейт, Катар и Саудитска Арабия.

САЩ се тревожат, че кризата може да се отрази на военните и антитерористичните операции и да увеличи регионалното влияние на Техеран, който подкрепя Катар, като му позволява да използва въздушните и морски връзки през територията му.

Освен това в Катар се намира въздушната база Udeid – най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток, от където излитат самолетите на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак.

По-рано в понеделник пък четирите арабски държави засилиха обвиненията си срещу Катар, заявявайки, че публикуването на преди тайно споразумение между Рияд и Доха показва, че Катар е нарушил обещанието си да не се намесва в делата на страните от Персийския залив.

Текстът на споразумението от 2013 г., чието съществуване бе известно, но съдържанието му така и не бе направено публично, бе публикувано за пръв път от CNN в понеделник, а по-късно разпространено из социалните медии от саудитските представители.

В общо изявление Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ заявиха, че публикуването на споразумението, което е трябвало да уреди спор между Катар и съседните му страни, „потвърждава извън всякакво съмнение провала на Катар да отговори на ангажиментите си и пълното нарушаване на обещанията му“.

Според страните Катар обещава в споразумението да се въздържа от намеса в политиката на съседите си.

Доха отхвърли обвиненията и заяви, че четирите страни се опитват да наложат собствените си позиции върху външната му политика.

Емирството обвини Саудитска Арабия и ОАЕ, че нарушават духа на споразумението от Рияд и са стартирали „неоправдана и безпрецедентна атака срещу суверенитета на Катар“.

Споразумението от Рияд целеше да разшири сътрудничеството между суверенните страни от Персийския залив и да избегне намеса във вътрешните дела, заяви официалната Qatar News Agency.

Медиаторските усилия на Кувейт удариха на камък през миналата седмица, когато четирите арабски страни заявиха, че са разочаровани от отговора на Катар на списъка им с 13 искания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още