fallback

Ройтерс: Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит

Сирийската обсерватория за човешките права заявява, че разполага с „потвърдена информация“ за това

17:04 | 11.07.17 г. 4

Сирийската обсерватория за човешките права заявява за Ройтерс във вторник, че разполага с „потвърдена информация“, че лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит.

Руското министерство на отбраната съобщи през юни, че Багдади може би е бил убит при една от въздушните  операции, при която е ударена среща на командирите на терористичната организация в покрайнините на сирийския град Ракка. Вашингтон обаче каза, че не може да потвърди смъртта му, а западните и иракските представители са скептични по въпроса.

Ройтерс също заявява, че не може независимо да потвърди смъртта на Багдади.

„Имаме потвърдена информация от лидери, включително един от първи ранг, от „Ислямска държава“ в източната част на Деир ал-Зор“, заяви директорът на базираната във Великобритания група, следяща войната, Рами Абдулрахман.

Смъртта на Багдади бе обявявана множество пъти и преди, но Обсерваторията има опит с достоверна информация от гражданската война в Сирия.

Абдулрахман заяви, че източниците на Обсерваторията в Деир ал-Зор в Източна Сирия са били уведомени от източници в ИДИЛ, че Багдади е загинал, „но не уточняват кога“.

Иракски и кюрдски представители засега не потвърждават смъртта му.

Свързани с ИДИЛ сайтове и социални мрежи за момента също не предоставят информация във връзка с евентуалната смърт на лидера на организацията.

Смъртта на Багдади, който обяви халифат от джамия в иракския град Мосул през 2014 г., ще бъде първият голям удар срещу джихадистката група, която се опитва да защити свиващата ѝ се територия в Сирия и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback