fallback

САЩ обмислят да наложат финансови санкции срещу Венецуела

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство от твърда валута

10:12 | 23.07.17 г. 4

САЩ обмислят да наложат финансови санкции на Венецуела, които биха прекратили разплащането с долари за продаден венецуелски петрол. Това заявяват високопоставен служител в Белия дом и един съветник в администрацията, запознати с дискусиите, предаде Ройтерс.

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство на страната от крайно необходимата твърда валута. Санкциите, които биха забранили всички доларови трансакции с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), са най-строгите сред обсъжданите варианти от Вашингтон, казват източниците на Ройтерс. 

Целта на администрацията на САЩ е да окаже натиск върху президента Николас Мадуро да се откаже от плановете си да създава отделно от парламента нов орган - учредително събрание, което да има право да променя конституцията и да разпуска демократично избрания парламент.

В затъналата в икономическа криза Венецуела от месеци има антиправителствени протести, в които вече загинаха над сто души. Забраната за продажба на петрол срещу долари ще затрудни допълнително социалистическия режим да погасява кредитите си и да внася основни стоки, коментира Ройтерс. 

Белият дом отказа коментар по темата, а засега няма отговор на запитване към PDVSA и венецуелското министерство на петрола, отбеляза агенцията. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
fallback