fallback

Графика на деня: Страните, които работят най-малко, но са най-продуктивни

Оказва се, че по-дългите часове работа не са решение на проблемите ни с производителността

11:02 | 29.08.17 г. 14

Японците имат своята електроника, германците – своите автомобили, а американците – технологиите си. Много страни твърдят, че са най-добрите в една или друга сфера, коментира HowMuch.net. Но коя страна е дом на най-производителните служители като цяло?

Днешната графика се опитва да покаже именно това. Данните в нея са събрани от Expert Market, ползвайки информация от Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Оказва се, че по-дългите часове работа не са решение на проблемите ни с производителността. Макар че на мнозина им се налага да работят допълнителни часове, за да свършат повече работа всеки ден, данните предполагат, че подобни усилия по-скоро вредят, отколкото помагат, посочва Expert Market.

Повечето страни с висока производителност имат сравнително по-кратка работна седмица, включително Франция, Холандия и Германия – чиято е най-кратка само с 26 часа. Този модел подкрепя безбройните изследвания, които осъждат дългите часове работа по здравословни причини.

Може би е трудно да се приеме, че по-дългите часове работа не са полезни за ефективното генериране на стойност, но много бизнес умения – от комуникации до взимане на решения – се влошават заради умората от по-дълъг работен ден.

Ако са нужни повече доказателства за това колко важен е балансът между работата и личния живот, можем да разгледаме скандинавските страни. Не е съвпадение, че Норвегия, Дания и Исландия са в топ 5 по производителност, а Швеция и Финландия са съответно на 10-то и 13-то място. Културата на тези страни насърчава доброто физическо състояние и това явно се отплаща и в офиса.

Освен че имат по-кратка работна седмица, скандинавците са добре известни със социалния си прогрес и редовно се нареждат на първите места по щастие. Норвегия, Дания и Исландия са съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място в последния World Happiness Report за 2017 г.

Люксембург обаче е безапелационният лидер. Това е втората поредната година, в която страната е на върха по производителност. Страната печели особено много от високата стойност, генерирана от управлението на инвестиции. Наскоро те показаха амбициозното си мислене, приемайки закон, който ще им позволи да печелят от минно дело на астероиди.

Средностатистическият гражданин на Люксембург печели почти двойно повече от средния британски гражданин, макар че работи с по 3 часа по-малко всяка седмица, или общо около 30 часа. Освен това производителността на Люксембург расте, като на годишна база през 2017 г. тя се е увеличила с 4%.

От графиката можете да видите как се представят и другите страни. По хоризонтала са нанесени годишните работни часове, а по вертикала – годишният БВП на глава на населението в долари. Страните са изобразени с цветове, които показват различното ниво на производителност. За по-голям размер на графиката кликнете върху нея.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
fallback