IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп за ядрения опит на Северна Корея: Пхенян разбира само от едно нещо

Международната общност осъди опита, настоява за затягане на санкциите срещу страната

16:30 | 03.09.17 г. 11
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун дава наставления по програмата за ядрено оръжие на страната. Не се знае откога е тази снимка, предоставена от севернокорейската държавна информационна агенция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун дава наставления по програмата за ядрено оръжие на страната. Не се знае откога е тази снимка, предоставена от севернокорейската държавна информационна агенция. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди шестия ядрен опит на Северна Корея, предава ДПА.

Това е поредното крещящо нарушение на многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително на резолюция 2321, приета през ноември 2016 г.", заяви Столтенберг.

"Режимът трябва незабавно да прекрати всякакви дейности, свързани ядрени и балистични ракети, и отново да започне диалог с международната общност", допълни той, съобщава БТА.

Най-новото севернокорейско ядрено изпитание може да създаде нов режим на заплаха, заяви и британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Няма съмнение, че това е поредната провокация, това е безразсъдно", каза Джонсън пред телевизия Sky News. "Изглежда се приближават до (създаването на) водородна бомба, която, ако бъде поставена на успешна ракета, без съмнение ще представлява нов режим на заплаха", отбелязва той.

По думите му Великобритания предпочита дипломатическото решение и никоя от военните опции по отношение на Северна Корея не е добър вариант.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха заедно най-голямото досега ядрено изпитание на Северна Корея и призоваха за по-строги санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Пхенян, предаде Ройтерс. 

Германското правителство коментира в изявление, че в разговор по телефона Меркел и Макрон са заклеймили новото ядрено изпитание на Северна Корея. "Тази поредна провокация от страна на управника в Пхенян достигна ново измерение", посочва се в текста.

Меркел и Макрон се обединяват около мнението, че Северна Корея нарушава международното право и че международната общност трябва да предприеме решителни действия по отношение на новата ескалация.

"Освен Съвета за сигурност на ООН, сега действия трябва да предприеме и ЕС. Канцлерът и президентът изразиха подкрепата си за затягане на санкциите на ЕС срещу Северна Корея", казва се в изявлението.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини междувременно заяви, че ядреното изпитание на Северна Корея е "сериозна провокация" и "сериозна заплаха за регионалната и международна сигурност", предава ДПА.

Могерини призова Северна Корея да встъпи в диалог за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и заяви, че следващата седмица министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.

Южнокорейските "приказки за помиряване" със Северна Корея няма да свършат работа. Пхенян ще "разбере само от едно нещо", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ДПА и Франс прес.

В поредица постове в Twitter в реакция на новия ядрен опит, извършен от Северна Корея, Тръмп отбелязма, че е предупредил Юга, че приказките за помирение няма да проработят.
Тестът показва, че севернокорейските "думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ", написа още американският президент, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Северна Корея е държава парий, която стана голяма заплаха и затруднение за Китай, който се опитва да помогне, но без особен успех", коментира Тръмп.

Необходимо е международната общност да окаже максималния възможен натиск над Северна Корея, призоваха и министрите на външните работи на Япония и Южна Корея, предава ТАСС.

"Обединихме се около мнението, че сега е време за максималния възможен натиск над Северна Корея", казва японският външен министър Таро Кано след телефонен разговор с южнокорейската си колега Кан Кьон-хва.

Япония междувременно за втори път днес свиква своя Съвет за национална сигурност.

Австралия също осъди ядрения опит. Премиерът на страната Малкълм Търнбул определи действията на Пхенян като "вопиющо незачитане на резолюциите на Съвета за сигурност на 
ООН, които забраняват разработването и изпитанията на ядрени оръжия от режима на Ким Чен-ун.

"Безразсъдните действия на Северна Корея са огромна опасност за мира", подчертава австралийският премиер, цитиран от ТАСС, като призовава Съвета за сигурност на ООН спешно да разгледа нови мерки срещу КНДР, за да се окаже "максимален натиск върху този опасен режим". 

Русия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според Москва са единственият изход от ситуацията. Това се посочва в декларация на руското външно министерство във връзка със 
съобщенията за нов ядрен опит на Северна Корея.

"Призоваваме всички заинтересовани страни незабавно да се върнат към диалога и преговорите като единствен възможен начин да бъдат решени проблемите на Корейския полуостров, включително и ядреният", допълва се в декларацията на руското външно министерство.

"Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската "пътна карта", пише още в декларацията. 

Продължаването на действията на КНДР, които подкопават режима на неразпространение на ядреното оръжие, носят със себе си сериозни последици за самия Пхенян, посочва се още в декларацията на министерството на външните работи на Русия.

"Не може да не предизвиква съжаление фактът, че ръководството на КНДР с действията си, насочени към подкопаване на режима на неразпространение, създава сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров и в целия регион", казва се още в декларацията на руското външно министерство.

Пекин също осъди новия ядрен опит, извършен днес от Северна Корея, и призовава настоятелно Пхенян "да спре изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес", предава АФП.

Северна Корея "пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда" това действие, посочва се в комюнике на китайското външно министерство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 6 години
Само като видя, че ползваш "кой" за множествено число вместо "кои", ми става ясно колко ти е акъла. Трябва четене с разбиране. Но мисленето за някоИ като теб е физическа болка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
И троловете да не се напъват много много! Президент Путин заяви, че "властелина на света" ще бъде страната която придобие изкуствения интелект. Помислете три секунди и си отговорете, коя е тя? Познахте......Америка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Коя книга да прочета? "Полет над кукувиче гнездо" или "На изток от рая"-чел съм ги и то много отдавна, за разлика от теб който се потиш над "Отнесени от вихъра" В кой държави има "наши войски" и сме ги оглозгали? Ще ти ги цитирам- Германия, Япония и Южна Корея. И от Афганистан и от Ирак сме ги изтеглили, останаха ограничени контингенти. И вместо да се напъваш, да четеш "дебели книги" помисли защо за разлика от Русия "ние" не сме присъединили и един квадратен сантиметър към територията си, чрез война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
Освен това вземи прочети малко литература, а не само каквото ти спуснат от бялата колиба, и ще видиш какви неща сътворват само и само да нападнат оглозгат поредната държавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
julian12
преди 6 години
A фащите не говорят, те са унищожили и продължавта да унищожават държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 6 години
***, само Русия, Иран и КНДР плашат други държави с унищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
Щото заплашват и риториката им постоянно е агресивна.На такива само бой, глад и стригане трябва, обаче вместо това САЩ си ги отхранват вече повече от 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Щото САЩовете са ги посочили като терористи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
nobel
преди 6 години
Меркел и Макрон се обединяват около мнението , че Северна Корея нарушава международното право ....-------------------------------------------------С какво? Ако всички държави, които изпитват балистични ракети и ядрени оръжия, значи има много нарушители на международното право. Те не трябва ли също да бъдат осъдени за действията си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още