IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да вкара големите данъчни убежища в черния си списък, твърди експерт

Нужни са ясни и прозрачни критерии за определяне на данъчните убежища, твърди Алекс Кобхам

11:44 | 02.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) няма да постави големите данъчни убежища в черния списък, който подготвя, коментира ръководителят на базираната в Лондон мрежа “Данъчна справедливост” Алекс Кобхам, пише БНР.

По думите му по времето, когато мрежата “Данъчна справедливост” е основана (в началото на века), единствените списъци с данъчни убежища са изготвяни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и от Международния валутен фонд.

“Те обаче не бяха изготвени на базата на прозрачни критерии. И сега критериите не са перфектни. Ето защо си мисля, че ние отново ще видим черен списък с малки юрисдикции, а големите центрове няма да бъдат засегнати”, коментира Кобхам.

Той твърди, че едни от най-добрите данъчни убежища са в САЩ, но те със сигурност няма да попаднат в списъка.

Кобхам е категоричен, че решението на проблема се крие в изготвянето на ясни и прозрачни критерии на глобално ниво. Той твърди, че условията за избягване или укриване на данъци, които се предоставят от някои държави, могат да се използват за политически натиск върху тях.

“Ясно е, че Турция, както и някои европейски държави, предлага сериозна защита на финансовата тайна и има система, която може да бъде разчетена като данъчно убежище”, коментира Кобхам.

Според него Турция има какво повече да направи, за да не бъде данъчно убежище, но политическата ситуация е чувствителна. Именно това е инструмент, чрез който може да се оказва натиск върху Турция, макар че не е ясно кога може да бъде използван той.

“Подобен натиск може да бъде оказан и върху страни членки на Европейския съюз”, категоричен е Кобхам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
За да баламосва такива като тебе , дето много вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Като не включват големите данъчни убежища защо Е С въобще го прави този списък Или включва всички или ефектът няма да бъде особено впечатляващ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още